Panodil, Ipren eller Kodimagnyl – Hvornår skal du tage det ene eller andet?

Der findes flere former for smertestillende medicin, og de virker godt til forskellige typer smerter.

Panodiler har et andet virkemiddel end Kodimagnyler, og derfor skal du også bruge dem forskelligt. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Der findes en række forskellige typer smertestillende medicin, som kan købes i håndkøb, og de forskellige typer har også forskellige virkemidler og specifikke områder, de virker bedst på.

Men har du styr på, hvornår en Panodil bør erstattes med en Ipren eller en Kodimagnyl?

Det har Finn Moltke, der er overlæge ved Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Der findes tre slags smertestillende: Paracetamol, gigtmedicin og morfika (morfin, red.), forklarer han.

Paracetamol og gigtmedicin kan købes i håndkøb, mens morfin kræver en recept.

 

1) Panodiler

De fleste kender til Panodiler, som indeholder paracetamol, og mange har sikkert et par stykker liggende i toiletskabet. Ifølge Finn Moltke er det nemlig den mest almindelige måde, hvorpå vi behandler milde smerter.

- Der er ikke nogen stor risiko ved at tage en Panodil. Hvis man tager det inden for de anbefalede grænser, er det ufarligt. Tager man derimod for meget, er det ekstremt farligt, fordi leveren bliver ødelagt, forklarer Finn Moltke.

Der skal dog en del til, før Panodiler kan forsage skader på leveren.

Panodiler kan bruges til de fleste smerter, hvor de hjælper effektivt og uden bivirkninger.

 

2) Ipren

Ipren tilhører gruppen af smertestillende, der bruges som gigtmedicin. Det er den type smertestillende, som virker allerbedst på inflammationer i kroppen.

- Hvis du oplever smerte, som er forårsaget af en tennisalbue, et trælår eller menstruationssmerter, så er det en Ipren, du skal tage, råder Finn Moltke fra Bispebjerg Hospital.

Grunden til, at Ipren er rigtig god til at lindre menstruationssmerter, er fordi der kan forekomme en inflammation, når kroppen afstøder slimhinden i livmoderen.

Det er dog vigtigt, at du ikke spiser Ipren regelmæssigt over en længere periode. Derved risikerer du nemlig mavesår og får en øget risiko for blodprop i hjertet.

Derudover er der et par ting, man skal være opmærksom på, hvis man skifter sine Panodiler ud med de tre alternativer:

- Selv om Ipren, Treo og Kodimagnyl kan købes i håndkøb, kan de påvirke effekten af andet medicin. Hvis du tager medicin fast, er det derfor vigtigt, at du altid spørger din læge eller dit apotek til råds, før du køber smertestillende medicin i håndkøb, siger Josefine Nørgaard, farmaceut tilknyttet Apopro Online Apotek, og tilføjer:

- Ipren, Kodimagnyl og Treo har blodfortyndende effekt, og det skal man særligt være opmærksom på, hvis man i forvejen bruger blodfortyndende medicin. De tre alternativer til paracetamol øger også risikoen for mavesår.

 

3) Kodimagnyl

Kodimagnyl indeholder to slags smertestillende: acetylsalicylsyre og kodein.

Acetylsalicylsyre hører til i gruppen af gigtmedicin og er et af de ældste præparater, vi har, der er smertelindrende.

Man har fundet ud af, at hvis man kombinerer acetylsalicylsyre med kodein, bliver virkningen markant bedre. Derfor er der ti milligram kodein i hver Kodimagnyl-pille, man kan få i håndkøb.

Ti milligram kodein bliver omdannet til et milligram morfin i leveren. Derfor virker Kodimagnyl både som Ipren og som morfin.

Finn Moltke forklarer, at det faktisk er godt halvdelen af befolkningen, der ikke får nogen virkning ved at spise paracetamol, og som derfor vil have gavn af at skifte til Kodimagnyler.

Så næste gang du spiser en Panodil mod din hovedpine, så læg mærke til, om den går væk i løbet af de 20 minutters tid, det tager for en Panodil at virke.

 

4) Treo

Mens de tre andre former for smertestillende kommer i pilleform, er Treo en brusetablet. Treo indeholder også acetylsalicylsyre, og da det er en brusetablet, virker den hurtigere, forklarer Finn Moltke.

- Og så er der koffein i, så det virker som en kop kaffe, siger han.

Netop koffeinen har gjort Treo attraktiv til at modvirke eksempelvis tømmermænd.

Modsat Kodimagnyl indeholder Treo ikke kodein.

/ritzau/FOKUS