Pangfarvede cykeljakker sikrer mod uheld

Risikoen for at blive kørt ned i trafikken nedsættes med 48 procent, hvis man ifører sig en pangfarvet cykeljakke. Det viser resultatet af et nyt forskningsprojekt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er måske de færreste cyklister, der vil vælge en skriggul cykeljakke frem for en sort, men går man op i at være sikker i trafikken, skal man gå efter de stærke farver. Det viser resultatet af et nyt forskningsprojekt, som Trygfonden har lavet i samarbejde med Aalborg Universitet. I forsøget deltog 6.800 cyklister, som blev fulgt over et år.
Halvdelen af forsøgsdeltagerne cyklede med pangfarvede cykeljakker, mens den anden halvdel var iført deres sædvanlige cykeltøj, og forskellen er til at tage og føle på. De farverige cyklister havde nemlig hele 48 procent færre uheld, hvor en bil, motorcykel eller knallert involveret.

Bag projektet står Harry Lahrmann, som er lektor ved Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet. Han siger, at den farvestrålende jakke ganske enkelt er så effektiv, fordi man lægger mærke til den.

»Som bilist er der rigtig mange ting at holde øje med, og der er mange ting, der konkurrerer med ens opmærksomhed. Derfor gælder det som cyklist om at vinde opmærksomheden, og det gør man, når man har en pangfarvet jakke på,« siger Harry Lahrmann.

Og der er god grund til at overveje det iøjnefaldende cykeltøj. I 2012 var 4.684 cyklister en tur forbi skadestuen efter uheld med en anden trafikant. Ifølge Harry Lahrmann kunne 2.311 af dem være undgået i henhold til undersøgelsen, hvis alle cyklister havde haft en pangfarvet cykeljakke på.

Han er dog udmærket klar over, at mange cyklister foretrækker det mere neutrale tøj, og undersøgelsen viser da også, at 77 procent af deltagerne lod den skrigfarvede jakke blive derhjemme i ny og næ.

»Det er for eksempel under indkøb, at den farvede jakke har fået lov at blive hjemme. Der er mange, der ikke har lyst til at gå en tur ned ad Strøget iført en pangfarvet jakke. Forhåbentligt kan resultatet af undersøgelsen sætte lidt skub i at få fabrikanterne til at udvikle noget cykeltøj, der ikke ser alt for bøvet ud, og som kan få folk til at vælge de stærke farver,« siger Harry Lahrmann og tilføjer, at han dog tror på, at cyklisterne fremover vil tage skrigfarverne til sig.