Paludan-demo tæt på Black Lives Matter-talsmands hjem: »Hans ytringsfrihed passer man på, men min ret til at være i fred er åbenbart lige meget«

Flere hundrede aktivister mødte mandag eftermiddag op ved en privatbolig i Albertslund for at vise deres støtte til Bwalya Sørensen, den danske talsmand for Black Lives Matter. Samtidig forbød politiet Stram Kurs-formanden Rasmus Paludan at demonstrere samme sted.

Røg i gaden i Albertslund, mandag den 15. april 2019. Rasmus Paludan har mandag fået forbud mod at demonstrere i Københavns Vestegns politikreds. Forbuddet gælder frem til klokken 12 tirsdag, oplyser politiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Flere hundrede aktivister drog mandag til Albertslund for at forhindre en varslet demonstration fra Stram Kurs-formanden Rasmus Paludan. De samledes på en parkeringsplads tæt ved Egelundskolen i Albertslund, hvor de blev overvåget af en større forsamling betjente.

Siden den omstridte Rasmus Paludan af Bwalya Sørensen blev meldt til politiet og efterfølgende dømt for racistiske udtalelser, har Stram Kurs-lederen haft travlt. Søndag lavede han en koran-happening på Blågårds Plads, hvilket igangsatte de værste optøjer bydelen har set i adskillige måneder. I går havde han annonceret en tilsvarende aktion i Albertslund i umiddelbar nærhed af Bwalya Sørensens privatadresse i Havrens Kvarter.

Den kendte forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen var en af dem, der var mødt op i Albertslund.

»Jeg er her for at støtte Bwalya, som er en personlig ven, og for at vise at det ikke er i orden, at man chikanerer politiske modstandere på deres privatadresse,« sagde Anne Lise Marstrand Jørgensen.

Bwalya Sørensen sagde til Berlingske, at hun flere gange var blevet generet af Rasmus Paludan siden racismedommen.

»Hans ytringsfrihed passer man på, men min ret til at være i fred er åbenbart lige meget,« sagde Bwalya Sørensen.

Rasmus Paludan fik imidlertid forbud mod at demonstrere i Københavns Vestegns politikreds, og dukkede aldrig op som lovet af Stram Kurs. Forbuddet gælder frem til klokken 12 tirsdag, oplyser politiet.

Indgrebet sker med henvisning til den offentlige orden, lyder det fra politikredsen.

»Vi har netop meddelt Rasmus Paludan, at han frem til tirsdag kl. 12 af hensyn til den offentlige fred ikke kan afholde demonstrationer i Københavns Vestegns politikreds.«

»Den omstridte leder af partiet Stram Kurs havde mandag eftermiddag bebudet en optræden i Albertslund, som ligger i politikredsen,« skrev politiet på Twitter.

Ifølge BT og Ritzau har en gruppe unge i Albertslund ødelagt et busstoppested, sat ild til en affaldscontainer og antændt fyrværkeri midt på gaden. Politiet brugte tåregas mod de unge og anholdt en gruppe af demonstranter.

Rasmus Paludan har anmeldt nye demonstrationer tirsdag eftermiddag. Dels på Blågårds Plads i København og dels i Avedøre.

I Københavns Politi har ledelsen sent mandag eftermiddag ikke truffet beslutning om lignende indgreb mod arrangementet på Blågårds Plads.