Palads: Anklager om racisme er fuldstændig urimelige

Den københavnske biograf Palads har hængt en seddel op, der advarer mod uacceptabel opførsel og lover ekstra vagtbemanding i forbindelse med den muslimske højtid ramadanen. Dansk Socialdemokratisk Ungdom mener, at plakaten har racistiske undertoner.

Klik videre for at læse indholdet på Palads' plakat. Fold sammen
Læs mere

Muslimerne fejrer i disse dage afslutningen på ramadanen, og derfor er der et højere støjniveau end normalt. Sådan stod der på en plakat, der søndag morgen blev hængt op i den københavnske biograf Palads.

På plakaten lover biografledelsen, at der er tilkaldt ekstra vagter, ligesom man opfordrer biografgæsterne til at kontakte kontrollørerne ved uacceptabel opførsel.

Plakaten har vakt debat på sociale medier som Facebook og Twitter, og hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), tager formand Camilla Schwalbe afstand til ordlyden.

- Plakaten har klare racistiske undertoner og en meget fordømmende retorik over for muslimer. I Danmark hersker der i forvejen mange fordomme mod den her gruppe mennesker, og så vælger man at udstille muslimer på den her måde. Jeg synes, det er en uheldig og meget fordomsfuld måde at ytre sig på, siger Camilla Schwalbe.

Men at plakaten skulle have racistiske undertoner, afviser Nordisk Film, som står for driften af Palads.

- Det er fuldstændig urimeligt polemisk at tolke racistiske undertoner i den her sag­, siger John Tønnes, direktør i Nordisk Film.

Han vil ikke gå ind i racismediskussionen og mener, at beskyldningerne er komplet urimelige.

- Det må stå for deres regning. Jeg gider ikke politikere, som vil tillægge os motiver, vi ikke har. Det er for billigt, og det kan de ikke være bekendt, siger John Tønnes, der dog beklager, at plakaten er generaliserende og at ordene er faldet uheldigt ud.

- Det er dødærgerligt, for vi har et positivt budskab om, at der skal være plads til festlige begivenheder uanset højtiden. På grund af nogle kluntede ord bliver det negativt, og det er det stik modsatte, vi vil, siger John Tønnes.

Han siger, at baggrunden for plakaten var en velmenende chef, som har villet informere gæster, der ikke kender til eid-festen, der makerer afslutningen på ramadanen, om eventuel støj.

- Der er ekstra meget gang i biografen nogle få gange om året, og derfor sætter vi flere vagter på og gør opmærksom på ekstra støj. Det er typisk 10-15 unge knægte ud af de mange tusind mennesker, der larmer lidt for meget, fører sig frem over for pigerne og kaster popcorn efter hinanden,­ siger direktør John Tønnes fra Nordisk Film Biografer.

Direktøren kan ikke erindre tidligere lignende plakater. Han siger, at der tidligere har været ekstra vagter ved travle juledage og live-transmissioner af fodboldkampe.

Han understreger, at både han og den lokale chef er kede af sagen, og at plakaten er fjernet. Men vagterne beholder de.

- Det bør ikke i sig selv være stødende, at der er ekstra bemanding på, siger John Tønnes.