Pædagogforbund holder fast i kritik af pædagoger

Der er stadig god plads til pædagogiske forbedringer i de danske vuggestuer, selv om der nu verserer en strid om resultaterne i ph.d-afhandling om kvaliteten i vuggestuerne. Det mener det københavnske pædagogforbund LFS.

Vuggestuen Møllehuset i Søborg ved København. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

40.000 eller 400? Det gør ikke den store forskel i debatten om, hvordan pædagogikken kan blive bedre i de danske vuggestuer.

Sådan lyder meldingen fra den københavnske pædagogforening LFS, efter det er kommet frem, at den voldsomme kritik fra ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen er bygget på nogle andre tal end først antaget. Det viser sig nu, at han blot har fået svar fra 400 vuggestuepædagoger, ikke 40.000, som de første meldinger gik på.

Men det betyder ikke noget, mener næstformand Jan Hoby fra LSF, der er med til at organisere de pædagoger, som Ole Henrik Hansen langer ud efter.

- Jeg er enig i hans overordnede budskab om, at vi skal have hævet overliggeren og have fokus på kvaliteten af vuggestuepædagogikken, siger Jan Hoby til Berlingske Nyhedsbureau.

30. april erklærede han sig enig i Ole Henrik Hansens påstand om, at flere vuggestuer var så dårlige, at de burde lukkes. Jan Hoby hævdede blandt andet, at »pædagogerne står og drikker kaffe og reflekterer over børnenes udvikling, mens medhjælperne render rundt og leger med børnene«.

Den kritik holder næstformanden fast i. Og han frygter, at tvivlen om troværdigheden af Ole Henrik Hansens arbejde kan bremse en sund debat.

- Nu kan man i realiteten sige, at den hellige grav er velforvaret i landets vuggestuer, og at der ikke er brug for at kigge på, hvordan vi kan hæve den pædagogiske kvalitet. Og så har det pædagogiske område, pædagogerne og børnene tabt, siger Jan Hoby.

Han understreger, at der er masser af plads til forbedringer i de danske vuggestuer.

- Der er hele tiden noget at komme efter. Pædagogikken er en levende størrelse. Ud over at skulle have flere ressourcer og flere hænder, så skal vi hele tiden kigge på, hvordan vi kan udvikle og forbedre den pædagogiske kvalitet i hverdagen, siger Jan Hoby.

BUPL-formand Henning Pedersen har fulgt op på kritikken af Ole Henrik Hansens ph.d.-stipendiat ved at forsvare forbundets medlemmer og stemple de hårde beskyldninger som utroværdige.

- Vores medlemmer har opfattet kritikken som uretfærdig og urimelig, og det er med rette. Der er foretaget nogle generaliseringer på baggrund af observationer i ganske få vuggestuer. Og der er draget nogle meget håndfaste konklusioner på nogle spørgeskemaundersøgelser, der ikke giver belæg for det, siger Henning Pedersen.

Ole Henrik Hansen erkender, at omfanget af hans undersøgelse er blevet overdrevet.