Pædagogerne er i mindretal i mange institutioner i København

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Nye tal giver et langt mere detaljeret indblik i, hvor slemt det står til med pædagogmanglen i enkelte vuggestuer og børnehaver i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

I dag er det tid til igen at hoppe i landsholdstrøjen, når Danmark i aften kl. 21 spiller den altafgørende kamp mod Rusland.

Dagens nyhedsoverblik handler dog ikke om fodbold. I stedet skal vi runde en historie om, at der er stor mangel på pædagoger i de københavnske daginstitutioner. Derudover skal vi forbi en historie om en »alarmerende« konklusion på de nye ejendomsvurderinger. Og så skal vi se frem mod mulige nye indgreb på et rødglødende boligmarkedet.

Er du mere i humør til at lytte end til at læse, så kan du høre Berlingskes morgenpost lige her.

Først får du de nyeste coronatal.

Og nu videre til dagens vigtige historier.

Skatteministerens pressemeddelelse var »rosenrød«, selvom tilsyn kom med »stærke advarselssignaler«

Vi begynder hos os selv på Berlingske, hvor vi i dag har en historie om de kommende ejendomsvurderinger.

Skatteminister Morten Bødskovs (S) glæde var til at tage og føle på, da han onsdag i sidste uge meddelte, at der var »grønt lys« til udsendelse af nye ejendomsvurderinger.

Men ministeren nævnte ikke, hvad der åbenbarer sig, når man dykker ned i Det uafhængige It-tilsyns efterprøvning af planerne for udviklingen og implementeringen af det nye ejendomsvurderingssystem.

It-tilsynet opremser i sine konklusioner, der er vedhæftet pressemeddelelsen om de nye ejendomsvurderinger, det ene alvorlige problempunkt efter det andet og anbefaler slet og ret en »turnaround i tilgangen til programmet« og »nødvendige, radikale ændringer«.

»Der er brug for markant mere ledelsesmæssig beslutnings- og eksekveringskraft på alle ledelsesniveauer« og en »radikal ny tilgang til ledelse, hvor der er fokus på ansvar, klare mandater, eksekvering og fremdrift,«, skriver tilsynet blandt andet.

Skatteordfører kalder det »en hård kritik«, der »blev præsenteret som en god nyhed af skatteministeren«.

Læs hele historien her.

Skatteminister Morten Bødskov (S) gav i sidst uge grønt lys til at udsende nye ejendomsvurderinger til 50.000 boligejere til september. I foråret 2022 udsendes vurderinger til yderligere 100.000 parcel- og rækkehuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Skæbneuge for boligmarkedet: Her er, hvad de førende eksperter mener om et indgreb

I dag mødes regeringens finansielle toprådgivere, og er du boligejer eller potentiel køber, er der god grund til at afvente udfaldet i spænding. Der er på forhånd lagt op til, at risikorådet vil anbefale indgreb på det rødglødende boligmarked.

Højere udbetalingskrav, afskaffelse af rentefradrag og nye begrænsninger på adgang til afdragsfrie lån har været nævnt som tre mulige tiltag for at dæmpe boligpriserne, men diskussionen deler i den grad vandene.

Berlingske har talt med fire centrale aktører om, hvorvidt et indgreb er fornuftigt eller ej, før risikorådet efter planen kommer med en officiel udmelding, hvilket sandsynligvis bliver tirsdag.

Læs, hvad aktørerne mener her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Pædagogerne er i mindretal i mange institutioner i København

Politiken skriver på forsiden af dagens avis, at forældre i København kan opleve, at det kun er én af fire medarbejdere, der er uddannet pædagog, når de afleverer deres børn i daginstitution.

Det viser nye tal for pædagogandelen i de københavnske daginstitutioner, som Politiken har fået indblik i.

Det er velkendt, at der over en bred kam er mangel på pædagoger i mange af kommunerne i hovedstadsområdet, der har svært ved at leve op til de nye minimumsnormeringer. De nye tal giver et langt mere detaljeret indblik i, hvor slemt det står til med pædagogmanglen i enkelte vuggestuer og børnehaver.

Opgørelsen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune viser, at der sidste år var 42 af 206 kommunale institutioner, hvor mere end halvdelen af personalet ikke var uddannede pædagoger.

For otte af institutionerne gælder, at der var under 40 procent pædagoger. To steder er det sågar nede på henholdsvis 25 og 22 procent. De øvrige 164 institutioner har mellem 50 og 80 procent pædagoger.

Læs hele historien her.

Regeringen vil overdrage coronalån for 30 milliarder kroner til landets banker

Mens virksomheder fortsætter med at låne penge af Skattestyrelsen til betaling af moms og A-skat, arbejder regeringen i kulisserne på at få landets banker til at overtage de særlige coronalån, der løber op i foreløbig 30 milliarder Kroner

Det oplyser flere kilder med indsigt i processen til Jyllands-Posten.

Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, siger, at bankerne er klar til at tage et ansvar i forhold til at hjælpe de »levedygtige« virksomheder ud af krisen.

»Men det er jo i sidste ende et politisk valg, hvor hurtigt og hvordan staten skal ud af den noget usædvanlige rolle som långiver til dansk erhvervsliv,« oplyser han i et skriftligt svar til avisen.

Erhvervslivets brancheorganisationer frygter dog, at virksomhederne bliver stillet ringere end i de nuværende ordninger, hvor lånene er rentefri og bevilget uden forudgående kreditvurderinger.

Læs hele historien her.

Her er det farligst at cykle i byen – borgmester vil sænke hastigheden

Det kan være farligt at færdes i trafikken i København – ikke mindst hvis man går eller cykler igennem et vejkryds.

Det viser en ny kortlægning af, hvor trafikulykkerne finder sted i hovedstaden, som er en del af »Handlingsplan for trafiksikkerheden 2021-2025«, der skal gøre det mere sikkert at bevæge sig rundt i Københavns Kommune i fremtiden.

Kortlægningen viser eksempelvis, at der var fra 2015 til 2019 var i alt 33 ulykker og otte tilskadekomne i vejkrydset ved H.C. Andersens Boulevard og Tietgensgade samt 26 ulykker og 11 tilskadekomne i krydset ved Ågade og Jagtvej. I det hele taget er antallet af alvorligt tilskadekomne trafikanter i København steget de seneste år.

Samlet set flugter tallene i undersøgelsen i ringe grad med kommunens ambitioner om, at ingen trafikanter må komme alvorligt til skade eller blive dræbt i trafikken i 2025 – en vision, som Borgerrepræsentationen vedtog i 2017.

Derfor har kommunen udarbejdet handlingsplanen med 21 initiativer, der blandt andet skal sikre bedre ulykkesdata, sikre og trygge veje – heriblandt vil kommunen blandt andet udbrede såkaldte hastighedszoner og indføre lavere hastighedsgrænser på større veje.

Læs historien i Berlingske her og se en listen over de 15 vejkryds i København med flest personskader.

Politiet registrerer flest tilskadekomne i højresvingsulykker, hvor en bil eller lastbil svinger ind og rammer en cyklist, der skal ligeud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Arkiv.

Det sker i dag

I Sverige risikerer den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfvens mindretalsregering at blive mødt af et mistillidsvotum. Fire partier, som tilsammen har flertal i Riksdagen, støtter et mistillidsvotum mod regeringen, som skal til afstemning i dag klokken 10.00.

Og så er det som skrevet i begyndelsen af dette nyhedsoverblik i dag, at Danmark spiller mod Rusland. Det foregår i Parken kl. 21.

I dag er det Grønlands nationaldag. Dagen blev indført af det tidligere Hjemmestyre i 1983, og det var på denne dato, at Grønland i 2009 fik selvstyre.

Derudover er det i dag sommersolhverv og dermed årets længste dag.