Pædagoger frygter millionbesparelser på børneområdet

43 kommuner foreslår at spare samlet set 100 millioner kroner på børneområdet i 2015, viser en opgørelse fra BUPL. KL mener, at pædagogerne er alt for tidligt ude med konklusionerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til, at der i 2015 skal skæres markant på børneområdet rundt i landets kommuner. 43 ud af 94 kommuner lægger op til en samlet nedskæring på 100 millioner kroner, viser en opgørelse foretaget af pædagogernes fagforening, BUPL. Udsigterne møder stor kritik fra foreningens formand.

»Det er rigtig, rigtig trist, at man endnu en gang foretager besparelser velvidende at vuggestuer og børnehaver har så stor betydning for børns muligheder senere i livet,« siger Henning Pedersen og tilføjer, at det er ekstra trist, når både Kommunernes Landsforening og politikerne har lovet øget kvalitet og bedre normeringer i aftalen om kommunerne økonomi for 2015.

BUPLs undersøgelse bygger på kommunernes netop afleverede budgetoplæg, og tallene er korrigeret for det faldende børnetal. Derfor mener BUPL, at besparelserne vil give færre pædagoger i daginstitutionerne, hvis kommunernes budgetforslag bliver endeligt vedtaget, og det får betydning for det enkelte barn.

»Det bliver sværere at få kontakt med en pædagog. Man er mere overladt til sig selv. Man er nødt til at samle børnene i endnu større grupper, så der heller ikke bliver så meget tid til den enkelte. På den måde er det noget, der kan mærkes for det enkelte barn,« siger Henning Pedersen.

Kontorchef i Kommunernes Landforening Morten Mandøe, mener dog, at BUPL er for tidligt ude med konklusionerne.

»Det er alt for tidligt på nuværende tidspunkt at konkludere, at kommunerne sparer 100 millioner kroner på børneområdet. Budgetterne for kommunerne skal først være vedtaget den 15. oktober, og der er ikke nogen kommuner, der endeligt har vedtaget deres budgetter endnu,« siger han. Derudover mener han, at man skal passe på med at sætte kvalitet lig med antal kroner brugt på børneområdet.

»Vi har haft en stor effektiviseringsdagsorden de senere år, og effektivisering handler jo i høj grad om, hvordan kan man få mere kvalitet for de samme penge,« siger Morten Mandøe.

I BUPL erkender man, at foreningen er tidligt ude - men det er helt bevidst. BUPL vil råbe op, mens der stadig er tid, og advarslen lyder:

»Nu er I altså på vej til at gøre det stik modsatte af, hvad I siger. I er på vej til endnu en gang at skære ned,« siger Henning Pedersen.