Pædagoger er alene med mange børn

Tre ud af fire pædagoger er på en tilfældig dag alene med gennemsnitligt 15 børn, viser en undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL.

ARKIVFOTO. Fire ud af tre pædagoger er på en tilfældig dag alene med 15 børn, viser undersøgelse fra BUPL. Her et billede fra åbningen af cykelkampagnen »Vi kan Cykle!« på Jarmers Plads i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre ud af fire børnehave- og vuggestuepædagoger svarer i en ny undersøgelse ja til at de »i går« var alene med en samlet børnegruppe.

Pædagogerne var i gennemsnit alene med 15 børn, og hver femte var alene med børnene i en time eller mere. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL.

»At pædagogerne har alenetid, er et kæmpestort problem, og det er alarmerende, at det for nogle er i mere end en time. Det er råpasning, og det går slet ikke. Sker det ofte, vil det påvirke kvaliteten af det pædagogiske tilbud. Skal man passe så mange børn på én gang, vil man aldrig kunne tale med eller kigge alle børn i øjnene«, siger psykolog og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet Ditte Winther-Lindqvist, der har forsket i kvalitet i daginstitutioner.

Professor i udviklingspsykologi ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Dion Sommer mener, at der »helt klart vil være børn, der bliver overset«.

»Der er simpelthen børn, der bliver forsømt. Jo længere tid om dagen det foregår, des større problemer vil det give, og jo større konsekvenser vil det have,« siger han til avisen.

Både forældrenes landsorganisation FOLA og BUPL mener, at den primære årsag til den såkaldte alenetid er normeringer.

En undersøgelse fra BUPL viser, at der i sidste år i gennemsnit var 3,5 børn mellem nul og to år per voksen i daginstitutionerne, og for de 3-5-årige er tallet 6,7 børn.

»Siden 2009 er der simpelthen blevet mindre tid til børnene«, siger BUPL-formand Henning Pedersen.

Han henviser til, at der for fem år siden i snit var 3,2 børn mellem nul og to år per voksen og 6,1 børnehavebørn.

Forskerne er enige i, at alenetid er udtryk for, at der ikke er personale nok.

»Vi er nu kommet derned i normering, hvor der ikke skal så meget til, før korthuset falder sammen. Heller ikke i de virkelig gode daginstitutioner. Men alenetid kan også være udtryk for et højt sygefravær blandt pædagogerne, og det kan være et spørgsmål om, hvorvidt ledelsen disponerer ressourcerne rigtigt«, vurderer Ditte Winther-Lindqvist.

Pia Allerslev (V), der er børne- og ungeborgmester i Københavns Kommune, afviser, at bedre normeringer bliver en del af de igangværende budgetforhandlinger.

Børneminister Manu Sareen (R) siger, at han ikke vil gribe ind over for alenetiden, men at det er op til kommunerne.

»Det er svært at sidde på sit kontor og diktere, hvordan pasningen i det enkelte dagtilbud skal foregå. Jeg har en klar forventning om, at pasningen bliver tilrettelagt, så børnene oplever tryghed og omsorg. Men jeg har svært ved at se, at det kan lade sig gøre, hvis pædagogerne er sammen med så mange børn,« siger han til Politiken.