Pædagoger: Barnet bliver klemt, hvis det tvinges i institution

Det sætter barnet i et svært loyalitetsdilemma mellem forældrene på den ene side og institutionen på den anden side, hvis man tvinger det i vuggestue eller børnehave, mener BUPL.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ikke noget godt ud af at tvinge socialt udsatte børn i vuggestue eller børnehave mod deres forældres vilje.

Sådan lyder det fra pædagogernes fagforening, BUPL, som reagerer på et nyt socialpolitisk udspil fra Socialdemokraterne. Hvis man truer forældre med at skære i deres sociale ydelser, hvis lille Liam eller Ali ikke kommer i børnehave, kan man ende med at sætte børnene i et svært dilemma, påpeger BUPL-formand Henning Pedersen.

»Det forslag stritter i en forkert retning. Det lægger ikke op til at motivere, inspirere og være tæt på familien, man vil i stedet skabe et modsætningsforhold mellem forældrene og institutionen. Barnet kommer i klemme, fordi forældrene kun sender det i institution, fordi de er tvunget til det, og så ved børnene ikke, om de skal være loyale over for mor og far eller institutionen. Og så tror jeg ikke, man fremmer det, man gerne vil. Tværtimod risikerer man at ødelægge noget for familien, stik imod alle hensigter,« forklarer han.

BUPL peger på, at det virker mere motiverende for belastede familier, hvis man lokker dem med gulerod i stedet for at svinge pisken ved at true dem på pengepungen.

»Jeg synes, at man skal trække i den anden retning og vise det positive ved at gå i institution. Man kan være opsøgende og fortælle, hvad institutioner kan bidrage med i forhold til børns udvikling. Man kan invitere skeptiske forældre ned i børnehaven for at skabe en positiv stemning omkring institutionen, det tror jeg ikke, man gør ved tvang,« siger Henning Pedersen.

Socialdemokraterne lægger forud for partiets kongres i weekenden op til at vedtage et nyt socialpolitisk program, der skal sætte fokus på at bryde den sociale arv. Det skal blandt andet ske gennem det såkaldte forældrepålæg, der tvinger flere børn i daginstitution. Men regeringspartiet vil også gøre mere for at hjælpe socialt svage forældre med at påtage sig rollen som mor og far, blandt andet ved at yde dem støtte via sundhedsplejersker og forældrekurser. Samtidig mener Socialdemokraterne, at der er brug for at ansætte flere uddannede pædagoger i landets socialt belastede områder. Og det er alt sammen gode toner, mener Henning Pedersen.

»Det er positivt, at man vil sikre en tidlig indsats og kontakt til svage og usikre familier, som blandt andet kan få hjælp via en mentorordning. Det er en positiv kontakt til familien, hvor man gør, hvad man kan, for at understøtte den på positiv vis ved at inspirere og motivere den,« siger han.

Socialdemokraternes nye program kommer til afstemning på partiets kongres i den kommende weekend, hvor det bliver afgjort, om udspillet skal ophøjes til partiets officielle politik.