Pædagog kastede blomstervand i hovedet på udviklingshæmmet

Endnu en tidligere medarbejder fortæller om ulovlig magt over for stærkt udviklingshæmmet beboere på Tokanten.

Adam elskede blomster. Derfor havde den dengang 22-årige omsorgsmedhjælper Anette Brun Pedersen købt friske blomster og arrangeret dem i en vase foran den stærkt udviklingshæmmede beboer. Adam var i gang med en af sine sirlige, tvangsprægede opstillinger af sine ting på bordet i opholdsstuen, da han kom til at vælte vasen. Før Anette Brun Petersen kunne nå at reagere, så hun en af sine mere erfarne kolleger smide det resterende vand i vasen i ansigtet på ham. Adam kastede sig grædende ned på gulvet, hvorpå kollegaen slæbte ham i benene ind på sit værelse.

»Jeg var dybt chokeret,« siger Anette Brun Pedersen, der bekræfter pædagog Christina Petersen beskrivelse i Berlingske Søndag af de mange ulovlige magtanvendelser på stedet.

Her beskrev pædagog Christina Petersen en efter eget udsagn »syg pædagogisk kultur«, hvor nødvendige og fagligt korrekte fastholdelser og nødværge gled over i overgreb på beboerne, når de ikke ville makke ret. Overgreb, som beboerne ikke selv kunne fortælle om, fordi de var uden verbalt sprog, og de fleste desuden var ældre og uden pårørende.

Christina Petersens historie bekræftes af tre andre tidligere ansatte, og nu står også Anette Brun Pedersen frem:

Hun havde tidligere arbejdet med stærkt udviklingshæmmede på institutionen Vangedehuse, da hun kom til Tokanten i 2003. Men hun var helt uforberedt på den kultur, der herskede på Tokantens afsnit Persillevej 2A. Hun havde kun været der i kort tid, da hun så Adam blive overfaldet af pædagogen. Men det var ikke hendes eneste ubehagelige oplevelse, der involverede magt.

En beboer oplevede så mange skiftende medarbejdere omkring sig, at hun ofte angreb nye medarbejdere og vikarer. Anette Brun Pedersen brød sig ikke om at være alene med en kvindelig beboer.

»Men den samme kollega, som kastede vand i hovedet på Adam, skubbede mig ud til den voldelige beboer på badeværelset. Beboeren kunne mærke, at jeg var bange og blev selv utryg. Hun slog mig i maven.«

Ingen reaktion
Efter den oplevelse klagede Anette Pedersen til tillidskvinden på institutionen og skrev en klage. Foruden de to episoder klagede hun over mobning fra det øvrige personale. Men der skete ingen forbedringer af forholdene. Ledelsen – forstander Hanne Jensen og hendes souschef – foretog sig ingenting over magtanvendelserne.

»Jeg husker ledelsen som værende meget fraværende – at de undgik nærmest bevidst at se, hvad der foregik.«

Anette Brun Pedersen sygemeldte sig kort efter overfaldet i badeværelset og har ikke arbejdet inden for området siden.

»Der var en verden til forskel på Tokantens pædagogik i forhold til den gode pædagogik, jeg kendte fra Vangedehuse.«

Anette Pedersen ønsker ikke at lade sig fotografere. Men hun medvirker gerne i den undersøgelse, Københavns Kommune og Folketingets Ombudsmand har iværksat.

Adam er et opdigtet navn, men redaktionen kender hans rigtige identitet.