På tur i valgkarrusellen

Journalister får julelys i øjnene, og oppositionen vejrer morgenluft: Endelig er der valgkamp! Men i Tivoli foretrækker gæsterne ballongyngen frem for politiske varmlufts af slagsen. »Det bedste ved valgkamp?« spørger en desillusioneret skolelærer på tivolitur. »Når den er overstået!«

Der har været store op- og nedture for regeringen, hvis meningsmålinger er rutsjet helt ned i dybet. I Tivoli kan man heldigvis altid tage en tur til. Fold sammen
Læs mere

Ved seneste folketingsvalg kunne Asger Espersen ikke finde rundt i alle de politiske udmeldinger. Partierne ville jo så meget, så han besluttede sig for at holde det simpelt og stemme efter sin mærkesag: billigere offentlig transport.

»Det skete så ligesom ikke, vel? Så nu har jeg altså svært ved at tro på, hvad nogen af dem siger. Med den måde, det kører på i dag, hvor alle skyder på hinanden, og ingen skaber noget positivt, bliver man bare endnu mere forvirret som vælger, så jeg har besluttet mig for at stemme blankt,« siger den unge pædagog.

Det er halvanden time, siden statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev folketingsvalg.

På Gammel Torv i København står Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, allerede og deler flæskesvær ud til forbipasserende (flest fotografer, en enkelt ældre herre og en gruppe fnisende piger, mere interesserede i svinesnacksene end budskaberne).

Ved Nørreport er Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, linet kampberedt op med sine pjecer, da han får stukket en isvaffel i hånden. Og i landets mediehuse har journalister og redaktører julelys i øjnene: Endelig kom det folketingsvalg, vi alle har ventet på. Demokratiets højdepunkt. Danmark skal til valg.

Men i Tivoli, kun få hundrede meter fra Christiansborg, vil gæsterne hellere op i ballongyngen end høre på politikernes varmlufts af slagsen. Hellere en tur i »Dæmonen« end lytte til politikerne dæmonisere hinanden. Hellere det rigtige Tivoli end valgkampens tivoliserede politik.

»Jeg synes, valgkamp er fint nok,« siger Cecilie Enggaard på 20 år, der arbejder i Muldvarpen.

»Det er jo demokratiet. Alle kan stemme – det er smukt! Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at for dem, der går op i politik, må det være de største tre uger i hele året. Det må være helt vildt. Men for mig personligt betyder det ikke så meget. Bare de rydder op efter sig, så der ikke ligger alle de valgplakater og flyder på vejene.«

Det vigtigste er resultatet

Berlingske er taget i den traditionsrige forlystelsespark for at høre, hvad danskerne forventer sig af de kommende uger. Hvad er det bedste ved valgkamp? Hvad er det værste? Hvem havner i det »Gyldne Tårn« i Statsministeriet, som ganske vist ikke er så højt som Tivolis 63 meter høje stålkonstruktion af samme navn, men må kunne markedsføres under lignende slogan: »Den ultimative tøsedrengsfest for begge køn.«

Har I hørt, der er udskrevet folketingsvalg?

En gruppe 6.klasses drenge fra Hanssted Skole i Valby kigger op. De er på skoletur i Tivoli, som en masse af landets øvrige klasser, da der er rabat i dag. Men det er ikke ren hygge, pointerer drengene. De har opgaver med.

Folketingsvalget har de ikke hørt om. Faktisk er de lidt i tvivl om, hvad det betyder. »Er det dét dér, hvor Helle vandt?«, spørger en. »Jeg ved godt, hvad det er,« siger en anden. »Det er dér, hvor man kan vælge mellem de blå og de røde.«

Carina Sedighi, der arbejder i en af chokoladeboderne, har hørt, at valget er blevet udskrevet. Hendes veninde sendte en snapchat i morges med en valgplakat fra Dronning Louises Bro, som var blevet hængt op, før Helle Thorning-Schmidt overhovedet var trådt op på talerstolen.

»Det bedste ved valget er resultatet. Hvis dem man synes, er de rigtige, vinder, selvfølgelig. Men alt dét op til kan godt være lidt trættende. Når man efter nogle uger har læst 20 artikler i avisen om det samme, kan man godt tænke, at man egentlig bare helst vil have det overstået. Men demokratiet må jo tage den tid, det tager,« siger hun.

Politikere siger det samme

De seneste uger har meningsmålingernes forudsigelser rutsjet op og ned for de to statsministerkandidater. Alle partier håber, at valgkampen kan få karrusellerne til at snurre i deres retning. At det er dem, der fisker flest tvivlere i det politiske tivolis andedam.

 

Der er lagt op til den mest intensive valgkamp nogensinde, både fra politikernes og TV-stationernes side. I Tivoli håber gæsterne bare sådan, at den faktisk kommer til at handle om politik og ikke negativ og nedladende personfnidder.

Mette Thillerip og Michael Telling vil gerne gå op i politik og engagere sig i valgkampen. Men de har mistet troen på politikerne, for man kan allerede regne ud, hvad de fleste vil sige, før de overhovedet åbner munden, og det er næsten aldrig noget positivt.

»De går og sviner hinanden til i tre uger, og så sætter den ene part sig ned og siger, »vi vandt«, som om det var en sportskamp, det handler om. Det er det ikke. Det er dybt alvorligt og handler om vores alle sammens fremtid. Derfor har jeg opgivet troen på, at de vil ændre noget. Det er lidt katastrofalt, men sådan har jeg det. Det bedste ved valgkampen er, når den er overstået,« siger Michael Telling.

Ja, det er altså ikke for at ødelægge den gode stemning i Tivoli-reportagen, siger Mette Thillerup, men det her kan godt blive valget, hvor politikerleden for alvor bliver temaet, mener hun.

»Alle siger jo det samme, og de eneste, der siger noget helt anderledes, nemlig Alternativet, gør man nar ad og kalder et cirkusparti,« sukker Mette Thillerup.

Og det er måske pointen i gæsternes analyse: Der er plads til mere Tivoli i valgkampen, så længe det betyder flere vilde loops, hvor politikerne tør vende »plejer« på hovedet, og ikke forudsigelige varmluftsballoner.