På trods af at restriktioner snart bliver ophævet: Lad være med at slette dit coronapas

Statsminister Mette Frederiksen gjorde det onsdag aften klart, at langt størstedelen af de aktuelle restriktioner forsvinder i næste uge. Men alligevel skal vi ikke skille os af med det coronapas, der så længe har været vores adgangsbillet.

 
Der bliver skruet ned for coronatest, men PCR-test og hjemmetest kommer vi fortsat til at benytte, fortæller Magnus Heunicke på pressemødet. Video: Ritzau/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart er covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom.

Men alligevel skal vi blive ved med at blive testet, og coronapasset er heller ikke endegyldigt fortid, selvom det fra næste uge ikke længere er et overordnet krav. Sådan er beskeden på onsdagens pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen sagde, at vi kan »sænke skuldrene og finde smilet frem igen«.

Fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lød det på pressemødet, at vi fortsat skal lade os teste. Dog vil vi i højere grad blive opfordret til at benytte hjemmetest.

»Vores anbefaling er stadig, at man skal lade sig teste, og der vil vi gå langt mere over til hjemmetest og så også mere pcr-test, at man kan få bekræftet en positiv hjemmetest eller symptomer. Med tiden vil vi nedjustere testkapaciteten generelt, og vi skal nok komme med en klar plan for hvornår, men det kommer an på, hvordan smitten udvikler sig,« siger Magnus Heunicke.

Desuden bliver det fra sundhedsministerens side anbefalet, at sygehuse såvel som plejehjem stiller krav om brug af mundbind og coronapas. Det skal ses i lyset af, at de fremmødte ved pressemødet adskillige gange betoner, at vi fortsat skal passe på samfundets svageste.

»Der er jo ingen, der har lyst til at være den, der bærer smitten ind på et sygehus eller plejehjem,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Løbende vil man dog nedjustere testkapaciteten. Den endelige plan for nedjusteringen kommer dog an på, hvordan de kommende uger udvikler sig.