På toppen af bjerget ventede de på den gule trøje: »Man bliver stolt af at være dansker«

En lille gruppe danske tilskuere tog imod Jonas Vingegaard, da han side om side med ærkerivalen, Tadej Pogacar, kæmpede om sejren på toppen af Peyragudes onsdag eftermiddag. Her skulle de se »guldalderen i dansk cykelsport« i levende live. Og dét gjorde de.

»Sidste år kunne vi se, at Vingegaard begyndte at se god ud og overvejede en spontan tur. Men i år var den altså sikker, så vi besluttede at tage afsted,« siger 26-årige Emil Salskov, der er rejst fra Danmark til Pyrenæerne for at se danskeren i gult. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jonas Vingegaard, Vingegaard, Jooonas Vingegaaaard,« lyder det fra toppen af bjerget Peyragudes.

Et par hundrede meter fra 17. etapes målstreg, lige ved 200 meter mærket, er otte danskere stimlet sammen.

På den anden side svarer en enkelt tilskuer igen med et lidt forkølet »Pogacar«.

Langs vejkanten på den sidste stigning af det kringlede bjerg, hvor tilskuerne står tæt pakket, er Dannebrog et overraskende sjældent syn på skråningerne.

De, der er her, har samlet sig bag et rødt-hvidt flag, som er spændt ud bag dem.

Og der er ingen tvivl om, hvem de er kommet for at se.

»Folk har længtes efter den gule trøje. Og en dansker, der kunne tage den. Så var Vingegaard der bare lige pludselig sidste år,« siger 26-årige Emil Salskov, der sammen med sin kammerat har taget turen i bil fra Danmark til Pyrenæerne.

De danske tilskuere var mødt tidligt op til onsdagens bjergetape. Ventetiden kræver et slag backgammon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Herfra skal de følge Jonas Vingegaard – forhåbentlig iklædt gul overdel – hele vejen til podiet i Paris på søndag.

»Sidste år kunne vi se, at Vingegaard begyndte at se god ud og overvejede en spontan tur. Men i år var den altså sikker, så vi besluttede at tage afsted,« siger Emil Salskov.

»You want a beer?«

To kilometer længere nede ad bjerget ligger en større autocamperpark på en bred markstrækning. Her har kammeraterne slået deres lille tomandstelt op.

Og her sidder endnu et par danskere klar til at tage imod rytterne fra verdens største cykelløb, når de kører forbi.

29-årige Malthe Riegels har givet sin far, Mikkel Riegels Mortensen, en fem dages Tour-ferie i 60-års fødselsdagsgave sidste år.

Far og søn har lejet en lille van, hvor de sover, smører medbragte rugbrødsmadder og drikker Estrella-øl – importeret fra nabolandet, Spanien.

Malthe Riegels og Mikkel Riegels Mortensen er rejst fra henholdvis Søborg og Farum for at holde far og søn-ferie – og for at se Tour de France. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

»You want a beer?« råber Mikkel, idet der cykler en mand forbi, mens de sidder og venter på, at etapen går i gang.

Det er nogle fra Baskerlandet, som de blev gode venner med i campingområdet i går, forklarer han.

Selvom rytterne kun suser forbi i et kort øjeblik, er alene fællesskabet blandt tilskuerne en god grund til at tage afsted, slår de fast.

En guldalder i dansk cykelsport

Kort efter cykler et par, som far og søn også lærte at kende i går, forbi. De vinker og hilser.

»Vi lånte deres cykler i går for at cykle de sidste 2,8 kilometer op til mål,« siger Malthe.

»Det var hårdt,« bryder Mikkel ind. »Du behøver altså ikke skrive, hvor lang tid det tog. Men det tog lang tid,« griner han og prøver sig med en forklaring om, at han led af iltmangel.

Omkring 100 autocampere har fundet vej til bjergskråningen på Peyragudes, hvor Mikkel og Malthe har slået sig ned i første række, lige i vejkanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Der er godt gang i autocamplejren allerede ved middagstid, hvor de forventningsfulde tilskuere så småt gør sig klar til at overvære verdens største cykelløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Dagens knap 130 kilometer lange etape slutter med en særdeles stejl stigning på hele 16 procent.

Foruden løbets første etape i København, er det første gang, at Malthe og Mikkel ser Tour de France i levende live.

Håbet er, at Vingegaard bliver den første, far og søn får at se, når han drejer rundt i svinget. Øverste plads på podiet i Paris er ikke usandsynlig, lyder vurderingen fra de to triatlonentusiaster.

»Han ser stærk ud. Vi har en guldalder i dansk cykelsport lige nu. Danskerne er for vilde,« siger Malthe.

Intens kamp om de sidste 200 meter

Som etapen nærmer sig sin slutning – og cykelrytterne toppen af Peyragudes – tager kampråbene til oppe ved 200 metermærket nær målstregen. Danskerlejren er vokset lidt. Flere har sluttet sig til.

»Vingegaard, Vingegaard, Vingegaard,« råber de og hamrer i de opstillede bander.

»Pogacar,« svarer tilskuerne på den anden side af vejen igen.

Danskerne på toppen af Peyragudes fik præcis, hvad de havde håbet på: En duel mellem Tourens to største rivaler, Pogacar og Vingegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Og så sker det. Det, som de to grupper af rivaliserende tilskuere næsten kun havde turdet drømme om.

Jonas Vingegaard kæmper sig op ad bjergskråningen side om side med ærkerivalen fra Slovenien, Tadej Pogacar.

Som de to ryttere klatrer op ad bjerget, bliver der banket hårdere og hårdere i banderne.

De danske tilskuere råber Jonas Vingegaards navn om kap med de slovenske cykelfans, der taktfast hepper på deres stjerne. Larmen er øredøvende.

Da de to rivaler i imponerende rekordfart er cyklet forbi, står danskerne og smiler lidt nervøst til hinanden. De kan ikke se helt til målstregen, så de må vende sig mod telefonerne for at se resultatet.

Etapen bliver nøje fulgt på telefonerne, før rytterne når frem til målstregen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Opbakningen er ikke helt nok – og så alligevel. 200 meter længere oppe tager Tadej Pogacar etapesejren på toppen af Peyragudes.

Men Vingegaard beholder førertrøjen og er dermed en dag tættere på at blive første danske Tour de France-vinder siden 1996.

»Man bliver stolt af at være dansker. Vi kommer fra et lille land uden bjerge, og så har vi den gule trøje,« siger Emil Salskov.

Slovenske Tadej Pogacar tog sejren lige for næsen af Jonas Vingegaard på 17. etape af Tour de France. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Danske Jonas Vingegaard beholdt dog sin gule førertrøje og er nu endnu en dag tættere på at kunne stille sig øverst på podiet, når Tourens vinder skal kåres på søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Sammen med sin kammerat tager han nu videre mod torsdagens bjergetape. Det samme gør flere af de andre danskere. Også far Mikkel og sønnike Malthe.

Her skal de finde en plads i nærheden af målstregen på Hautacam. Det mytiske bjerg, hvor Bjarne Riis vandt sin legendariske etapesejr i 1996 – og få dage senere vandt hele Tour de France som den første dansker nogensinde.

Efter onsdagens etape tyder noget på, at Malthe Riegels og hans far, Mikkel, er klar til endnu en omgang. En sms tikker ind fra autocamperparken, to kilometer længere nede af bjerget. Dommen er klar:

»Med et ord: Det var fantastisk.«