På sporet af dronningen af Sabas guldmine

Et britisk hold arkæologer har fundet en gammel guldmine og tempel i Etiopien, som arkæologerne mener, er dronningen af Sabas legendariske guldmine.

Her er dronningen af Saba ifølge en etioptisk fresco på vej til kong Salomon på hest. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe britiske arkæologer er kommet et stykke videre med mysteriet om dronningen af Saba og hendes guldmine.

Dronningen omtales i Det gamle Testamente, hvor det beskrives, hvordan hun ankom til Jerusalem med guld til kong Salomon. Efter biblens oplysninger var hun dronning over et område, der i dag svarer til Etiopien og Yemen. Hun omtales også i andre kilder og i Det nye Testamente.

Den britiske gruppe har udgravet en gammel guldmine og et tempel i hendes tidligere område. I Guardian beretter arkæologen Louise Schofield, der leder udgravningen på højsletten i Nordetiopien om fundet:

- Jeg elsker, at vi kan forbinde myter og legender og det forhold, at vi muligvis har fundet dronningens miner og hendes tempel er ekstraordinært.

Arkæologerne har fundet stentavler med indskrifter på det sprog, som blev brugt af etiopierne på dronningens tid. Der er fundet godt 20 stentavler. Der er også fundet søljer og kanaler, der hidrører fra et tempelbyggeri, der var helliget måneguden. Denne månegud var Sabas hovedgud. Nær området er også afdækket en kampplads.

Den lokale befolkning leder stadig efter guld i den nærliggende flod, men de vidste intet om templet og guldminen, som er begravet under et tykt lag jord.

I bibelsk tid var området et rigt handels-centrum, der var central for handelsforbindelser til Jerusalem og Romerriget. I Det gamle Testamente skildres dronningens besøg i Jerusalem, hvor hun ankom med kameler, der fragtede krydderier, meget guld og dyrebare juveler. Hun gav kong Salomon meget guld og krydderier.

Dronningen spiller en stor rolle i middelalderen og senere i Hollywood film. Også i Afrika kendes historier om hende og de etiopiske fortællinger er fastholdt i bogen Kebra Nagast. Legender fortæller desuden, at Salomon og dronningen havde et kærlighedsforhold, og frugten af dette blev en dreng ved navn Menelik, der blev konge af Abyssinien.

Der findes i Negev ørkenen i Israel lidt nord for kystbyen Eilat nogle kobberminer, som bliver kaldt Kong Salomons Miner i Timna-området. Men her blev ikke udvundet guld. Med fundet i Ethiopien er der for første gang kommet realiteter bag biblens fortælling om guld fra Afrika, selv om man altid skal passe på med at forbinde arkæologiske fund direkte til de bibelske fortællinger.