På onsdag går det løs igen: »Det her er den bedste følelse. Sådan et mål er bedre end at have sex«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om EM i fodbold, den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Berlingske var med ude blandt københavnerne, da Danmark forleden besejrede Tjekkiet ved EM i fodbold, og der var mildest talt ikke mangel på rød og hvide farver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en dag, hvor vi slikker fejrer Danmarks sejr over Tjekkiet i går aftes. Samtidig kan vi glæde os over lange sommernætter, småuberegneligt sommervejr og en verden, der med museskridt er på vej mod normalisering efter omtrent halvandet års pandemi.

Hvis dagen byder på en smule hovedpine eller træthed efter gårsdagens sejrsfejring, så kan du også lytte til dit morgen-nyhedsoverblik i podcasten »Morgenposten« lige her:

Men vi starter dagen med at bevæge os forbi dagens coronatal:

 

»Vi har gjort det godt. Hvad gør vi nu? Vi kunne vælge at stille os tilfredse. Sige til hinanden, at vi klarede den. Læne os tilbage. Lade udviklingen gå sin gang. Justere lidt hen ad vejen. Den mulighed er der. Men det er ikke den, vi skal vælge. Vi skal gå den modsatte vej. Reformer, innovation, uddannelse, jobskabelse og vækst,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under Folketingets afslutningsdebat, hvor hun lancerede en tiårig reformplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Giver det mening at betale skat, som vi gør?

Vi betaler alle skat, og det er langt fra en nyhed, at mange er trætte af det. Men nu løfter flere eksperter skattedebatten op på et nyt niveau. Giver den måde, vi betaler skat på, overhovedet mening? Det spørgsmål stiller en række af landets førende topøkonomer i Berlingske, og dermed åbner de en svær debat.

Eksperterne opfordrer til en enklere skattebetaling og eengennemgribende reform af skattesystemet. Opfordringen kommer forud for en politisk sæson, hvor netop den økonomiske politik ventes at blive et afgørende tema.

Historien om den dilemmafyldte og politisk komplicerede skattedebat, der i sidste ende påvirker hver eneste dansker, kan du læse her.

Der er nu flere end 1,3 millioner ansatte i Amazon-konglomeratet. Til sammenligning har Facebook omkring 60.000 ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: (Photo by STR / AFP /Ritzau Scanpix).

Coronakrisens store vinder er...

Covid-19 har trukket et spor af tragedier efter sig, men for nogle har pandemien skabt et enestående momentum. Berlingske portrætterer de kommende dage en række af coronakrisens vindere, og vi lægger ud med kæmpevirksomheden Amazon og dens grundlægger, Jeff Bezos. Amazon-grundlæggeren har været »perverst heldig«, og nu tager han bagdøren for at redde sit livsværk fra sig selv.

Historien, der er skrevet af Berlingskes globale korrespondent Simon Kruse, kan du læse her.

En gruppe elever på den dansk-tyske Sankt Petri Skole i København har i længere tid arbejdet på et projekt om deres skoles fortid fra 1933 til 1945. I forbindelse med projektet har de også arbejdet på at få opsat en mindetavle i skolegården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Skole i København var »nazificeret«

Læs også denne fine historie i Berlingske om en flok elever på Sankt Petri Skole, der er gået på jagt i fortidens gemmer. 17 elever på den dansk-tyske skole i København har i halvandet år undersøgt skolens historie og forbindelse til nazismen.

Den dansk-tyske privatskole i København var i 1930erne og 1940erne så tæt forbundet med Det Tredje Rige og nazismen, at den ifølge en historiker blev »nazificeret« og udviklede sig til en »nazistisk rugekasse«.

For eleverne har det været lidt af en øjenåbner.

En af eleverne, Philipp Henckel, fortæller, at de, før de gik i gang med projektet, »godt vidste, at der var nazister på skolen«. Men at 56 procent af lærerne fra 1939 til 1941 var nationalsocialister, har rystet ham.

»Jeg var ikke klar over, at skolen var så påvirket af nazismen,« siger han.

Den artikel kan du læse her.

Jennifer Borgquist står sammen med Lisa Stigsgaard med sort bøllehat og Mathias Iversen. De ankom til Tivoli allerede klokken 13 for at komme til at se kampen på storskærmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Fodbolden giver danskerne en særlig følelse

Lige nu skaber EM noget større end blot vindere og tabere i en fodboldkonkurrence. Det skaber et åndehul af fælles national glæde. Både efter Christian Eriksens kollaps og efter halvandet års pandemisk strangulering trækker danskerne vejret dybt ind.

»Fællesskabsfølelsen er helt vild,« siger Jennifer Borgquist, der var blandt de fremmødte, der så EM-kampen på storskærm i Tivoli.

Hun bliver bakket op af Mathias Iversen:

»Jeg elsker Danmark. Det her er den bedste følelse. Sådan et mål er bedre end at have sex. Når Dolberg lige smider den ind i netmaskerne.«

Den artikel kan du læse her.

 

Dagens revolution

1776: Den amerikanske revolution mod Storbritanniens herredømme begynder, da de nordamerikanske kolonier bryder med kongen og udsteder deres uafhængighedserklæring. 4. juli bliver er derfor UUSAsnationaldag og bliver hvert år fejret landet over.

 

Det sker i dag

  • Danskere fejrer USAs nationaldag i Rebild Bakker.
  • 9. etape i Tour de France – et brag af en bjergetape – bliver kørt i de franske alper.
  • Donald Trump har genoptaget sine kampagnemøder og holder natten til søndag dansk tid et såkaldt »rally« i Saratota i staten Florida.