På maven ud af Irak

Danmarks deltagelse i Irak sluttede med daglige bombardementer. Selv den formelle afslutningsparade med ministerdeltagelse blev afbrudt af raketalarm, mens soldater forlod Irak beskyttede af pansrede mandskabsvogne.

De danske Irak-exit blev forstyrret af bomber. Foto: Major Lasse Nelson Fold sammen
Læs mere

I går sluttede mere end fire års historisk og stadig mere livsfarlig dansk militær indsats i Irak. Danmarks deltagelse i en tiltagende upopulær og livsfarlig konflikt, som har kostet syv dræbte soldater og mange flere sårede.

Den formelle afslutning i Camp Einherjer i går blev meget symbolsk afsluttet med en raketalarm, som fik alle vestlige soldater til at smide sig paa maven. Også forsvarsminister Søren Gade, der i al hemmelighed var fløjet til Irak for at overvære afslutningen paa den danske bataljons opgaver i Irak, måtte en tur paa skærverne og gruset på den danske paradeplads.

- Jeg kastede mig selvfølgelig også ned, mens jeg tænkte over, om nedslagene kommer, og hvor tæt nedslagene kommer. Det har soldaterne sikkert også gjort, siger Søren Gade, der er tidligere reserveofficer.

Han og hans følge oplevede raketnedslag både ved ankomsten mandag aften og i løbet af tirsdagen. Ved et af dem blev flere britiske soldater sårede.

De deltagende irakiske officerer og sheiker afstod fra en tur på jorden, som de formentlig har anset for ydmygende. Blandt deltagerne var den irakiske forsvarsminister, Abdul Qadr, der ligesom de øvrige tilstedeværende irakere udvekslede gaver og sagde tak til den danske bataljon og ministeren.

- Jeg ved godt, at man vil se angrebet under paraden som symbolsk for afslutningen. Men jeg hæfter mig mere ved, at min irakiske kollega for første gang kom her til det sydlige Irak for at sige tak. Det var også symbolsk, siger Søren Gade.

Han afviser, at de stadig hyppigere og farlige angreb er udtryk for en enig irakisk modstand mod koalitionsstyrkerne.

- Jeg fik at vide i dag af den britiske chef, general Jonathan Shaw, at der også er demonstrationer mod angrebene, og at de lokale har kidnappet nogle af dem, der skyder på koalitionsstyrkerne, siger Søren Gade.

I sin tale til soldaterne virkede ministeren mere højtidelig end sædvanligt. Han understregede mange gange, at soldaterne har udført et solidt arbejde, og at de har gjort en forskel. Han understregede også, at de danske soldater i alt har gennemført mere end 800 genopbygningsprojekter, ligesom han opfordrede soldaterne og deres pårørende til at være stolte uanset mediebilledet i Danmark.

Er du lettet over, at det er slut?

- Vi skal huske, at vi får 55 mand fra Flyvevåbnet herned. De skal sove i de samme senge som dem, bataljonens soldater forlader. Men jeg ville lyve, hvis ikke jeg skulle være tilfreds med, at der nu er et stort politisk flertal både bag dem, der skal flyve helikoptere og bag dem, vi stadig har i Bagdad. Irak har været en del af hver eneste dag, siden jeg blev minister. Det bliver forhåbentlig lidt anderledes nu, siger ministeren.

Beskeden afslutningsparade
Paraden, der overdrog ansvaret for det danske ansvarsområde til den britiske division, blev af begrænset omfang, færre end 200, hvoraf halvdelen bestod af britiske soldater.

Flere end to tredjedele af de danske soldater var på vej hjem. Samtidig manglede halvdelen af de 50 soldater fra Flyvevåbnet, som er på vej til lejren for at flyve observationsflyvninger med fire danske helikoptere. Soldaterne sad fast i Kuwait, fordi det danske Herkules C130, der skulle transportere dem, manglede et rent brændstoffilter, De, som skulle have været med transportflyet fra den danske lejr til Kuwait natten til i går, blev i stedet maset sammen i spejdereskadronens pansrede mandskabsvogne og kørt ud via landevejen til Kuwait. Søren Gade vil i dag efter opfordring fra helikopterafdelingens chef, oberst Jannik Skov, sammenkalde de soldater, som ikke nåede frem til paraden i går, så de også kan høre ministeren.