På mandag bliver der smurt 600.000 madpakker

Madpakkekulturen er langt mere udbredt i Danmark end i vores europæiske nabolande.

Leverpostejmadder med miniagurker og pizzasnegle får kronede dage igen fra på mandag, når de danske børn tager hul på et nyt skoleår, og forældrene vender tilbage til arbejdet igen.

Det betyder, at der skal produceres to millioner madpakker hver dag mod de kun 100.000 daglige madpakker, som det er blevet til i ferieperioden.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Den viser også, at der alene søndag aften og mandag morgen vil blive smurt 600.000 madpakker. Det skriver netmagasinet foodculture.dk.

41 procent af de danske husstande smører madpakke mindst fem gang om ugen, mens 27 procent af husstande aldrig smører madpakke.

Ifølge chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, er madpakken mere udbredt i Danmark end i de fleste andre lande. De øvrige nordiske lande har flere madordninger, mens man sydpå har siesta og sætter tid af til et større måltid midt på dagen.

- I Danmark er vi vant til korte frokostpauser, og derfor er madpakken stadig så populær, da den passer perfekt til den danske arbejdsstruktur, siger Klaus Jørgensen til netmagasinet.

Ifølge ham er det klassiske rugbrød stadig en vigtig del af den danske madpakke, men boller og andre typer lyst brød bliver mere populære.

- De lidt lettere brødtyper findes i stigende grad på supermarkedets hylder, og det må jo betyde, at der er afsætning på dem. Men samtidig har fødevarevirksomhederne også været gode til at udvikle produkter som skoleagurker og snacktomater, som passer ned i madkassen, og hvis ellers børnene spiser dem, giver det et højere indtag af grønt end de klassiske to skiver agurk på leverpostejen, siger Klaus Jørgensen.

Undersøgelsen viser, at kun seks procent af danskerne anvender rester fra aftensmaden i madpakken hver gang, mens 52 pct. gør det sjældnere end hver tredje gang.

- Det er især dem, der smører madpakken lige efter aftensmaden, der finder på at genanvende resterne, men der er helt klart potentiale til flere rester i madpakken, siger Klaus Jørgensen til foodculture.dk.