På flugt i årevis: Mogens Amdi Petersen er fundet - lever i sus og dus i Mexico

Billedet af Mogens Amdi Petersen stammer fra DR3’s nye programserie ’Find Amdi’, som får premiere tirsdag klokken 21.00. Billedet er taget lørdag den 23. juli i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR 3
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mogens Amdi Petersen har været eftersøgt og er ikke set offentligt i 10 år, men nu viser det sig, at Tvind-stifteren lever et liv i voldsom luksus i Mexico.

I tv-programmet 'Find Amdi' leder vært Anders Stegger og et tv-hold efter Tvind-stifteren i Mexico, Belize (lille stat i Mellemamerika, red.), Sydafrika og Zimbabwe, før det til sidst lykkes at finde den eftersøgte dansker i Mexico - i Tvinds hovedkvarter.

»Deres hovedkvarter ligner noget fra James Bond. Det ligger fuldstændig ufremkommeligt midt ude i en ørken omgivet af bjerge. Du kan ikke komme derhen. Mine ben er stadig fuldstændig flænset op efter turen derud,« fortæller vært Anders Stegger til BT.

Han forklarer, at tv-holdet måtte tage vand, dåsemad, gasblus og overlevelsesgrej med for bare at komme frem til hovedkvarteret. På vejen mødte de blandt andet også skorpioner, slanger og prærieulve, ligesom de måtte forcere kløfter og helt ufremkommeligt terræn, før det til sidst lykkedes at komme frem.

»Vi måtte ligge tre mand i ske om natten i et forsøg på at holde varmen. Alligevel frøs vi helt vildt,« forklarer Anders Stegger om den hårde tur.

Tidligt om morgenen bevægede holdet sig op til det pigtrådshegn, der omkranser Tvind-hovedkvarteret.

»Lige pludselig gik døren til Amdis hus op 200 meter fra, hvor vi lå. Han skulle gå sig en lille morgentur,« forklarer Anders Stegger.

Lykkedes det jer at få ham i tale?

»Nej. Han var for langt væk, og Tvind ville ikke tale med os. Og det er fuldstændig umuligt at komme ind på området, med mindre man klipper pigtrådshegnet over. Vi havde godt nok lyst til det, men det må vi jo ikke som journalister.«

Vild luksus

Selvom Tvind-stifteren er eftersøgt af Interpol og ikke er set i ti år, lever han tilsyneladende i overdådig luksus i Mexico, og det overraskede vært Anders Stegger.

»Amdi Petersen lever i den vildeste luksus i Mexico. Helt overdrevet luksus. Han har et kæmpe stort hus med udsigt ud over Stillehavet. Han har sit gigantiske kirkelignende, alienagtige, arkitekttegnede vanvidskompleks derude. Og det er lækkert. Rigtig lækkert. De har endda deres eget landbrug,« forklarer Anders Stegger.

Han kalder det påfaldende, at en velgørenhedsorganisation har brugt så mange penge på et hovedkvarter, som Tvind helt tydeligt har.

»Hele hovedkvarteret er lavet af marmor. Vi så en mand, som gik og polerede marmoren, og gad vide om han ikke gør det hver dag. Jeg vil skyde på, at det har kostet 100 millioner kroner at lave det hovedkvarter. Og det er da påfaldende for en velgørenhedsorganisation. Så vidt jeg ved har Unicef ikke et marmorhovedkvarter ude i en ørken,« forklarer tv-værten.

Han undrer sig generelt over, hvor godt det går for Tvind, og hvor mange velvillige samarbejdspartnere, der donerer penge til Mogens Amdi Petersens foretagende.

Artiklen fortsætter under billedet:

»Tvind er et verdensomspændende foretagende med aktiviteter i over 50 lande. De har mere end 250 selskaber, ejer bananplantager, citrusplantager, NGO'er, de har fået penge fra Unicef og Danida og har over 1000 tøjkontainere i Danmark. Tvind er et milliardforetagende og alt tyder på, at det kører bedre end nogensinde. Og det synes jeg er så vanvittigt,« siger Anders Stegger.

Lars Løkke må handle

Det er for Anders Stegger rystende, at en mand så åbenlyst kan leve i luksus i Mexico, når han er eftersøgt.

»Jeg synes, det lugter langt væk af, at der er blevet betalt hele vejen op igennnem det mexicanske system. Mexico er et land, der er kendt for at være lidt småkorrupt. Hvorfor vælger man at slå sig ned lige midt i kartelland i det nordvestlige Mexico? Det må kræve, at man har nogle rigtig gode venner,« siger Anders Stegger.

Han mener derfor, at der bør lægges et massivt politisk pres på Mexico for at udlevere Tvind-stifteren.

»Så nu synes jeg, godt nok, der er brug for noget diplomatisk pres. Lars Løkke og Søren Pind må lige steppe op, for vi taler om Danmarks mest eftersøgte mand, som lever i sus og dus. De må gribe knoglen og ringe til Mexico. Det kan ikke passe, at en person, som er efterlyst af Interpol bare kan gemme sig i et sådant land.«

'Find Amdi' har premiere på DR 3 onsdag aften klokken 21.