På et bjerg af skrald ruger en københavnsk svane: »Forbandet svineri«

Københavns skraldedebat fortsætter, efter en svane har bygget en rede af plasticposer i Søerne.

En svane har bygget en rede af skrald ved foden af Dronning Louises bro på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Det her er fandeme IKKE ok«

Sådan skriver TV-vært Lisbeth Østergaard på sin Instagramprofil, der har flere end 99.000 følgere på det sociale medie, og ledsager sin tekst med et billede.

Billedet er af en svane, som ligger og ruger i en rede af skrald fra Københavns søer lige i hjørnet ved Dronning Louises Bro.

Den samme svane viste TV2 Lorry i går i et indslag i forbindelse med Berlingskes historie om, at byens borgere har problemer med at ramme skraldespanden. Årligt smider københavnerne lige så meget skrald på jorden som i byens 5.800 skraldespande.

Reaktionerne på Lisbeth Østergaards billede er mange, og flere end 4.500 personer har liket hendes opråb:

»Forbandet svineri,« skriver en.

»Det er helt forfærdeligt at se på,« skriver en anden.

»Stakkels, stakkels svane. Får helt ondt i maven,« skriver en tredje.

Foto: Nikolai Linares.

Billedet af svanen i sin rede af poser, emballage og plastickrus kommer på et tidspunkt, hvor Københavns renhold eller mangel på samme er et brandvarmt emne, og flere forsøger sig med mulige løsninger på problemet.

Eksempelvis har Venstre i København for nylig foreslået at tvinge byens jobparate kontanthjælpsmodtagere til at give et nap med, og samtidig får københavnske teenagere mulighed for at tjene en ekstra skilling ved at rengøre byen i den forestående sommerferie.

Berlingske har kontaktet Københavns Kommune for at høre, om der skal ske noget med svanen og den rede af skrald, som snart vil rumme små svaneunger.

Det skal der imidlertid ikke, fortæller Centerchef for Drift Indre, Bianka Saarnak.

»Svanen ligger på æg, og derfor begynder vi ikke at forstyrre den. Hvis den en dag ikke er i nærheden, kan vi måske samle noget af det omkringliggende skrald op, men vi flytter og prikker ikke til den i et forsøg på at fjerne skraldet,« siger Bianka Saarnak.

Hun forstår, hvorfor folk reagerer kritisk på billedet og medgiver, at det ikke er et kønt syn. Omvendt mener hun, at det hører til sjældenhederne, at Søerne tager sig ud, som de gør i det konkrete tilfælde.

Ifølge Bianka Saarnak samler kommunen nemlig regelmæssigt skrald fra Søerne, og det samlearbejde intensiveres i sommermånederne. Den seneste opgørelse fra 2015 over skrald indsamlet i og omkring Søerne lød på 96 tons skrald.

»Der bliver ofte samlet skrald i Søerne, men det har blæst meget de seneste par dage, så der er mange faktorer, som spiller ind. Jeg forstår godt, at københavnerne kan få den tanke, at det er en måned siden, at kommunen sidst har fjernet skrald fra vandet, men det er ikke tilfældet,« siger Bianka Saarnak.

Giver billedet anledning til, at der skal rengøres mere, bedre og grundigere i Københavns søer?

»Vi forsøger hele tiden at gøre det bedre med de midler, vi har, og fordeler indsatsen efter behov. Hvis vi intensiverer renholdsindsatsen rundt om Søerne, kan det være, at der er kurve på Nørreport, som ikke bliver tømt, så lige nu, synes jeg, at vi har en udmærket prioritering,« siger Bianka Saarnak.

Opdateret:

Efter historiens offentliggørelse har Jakob Næsager (K) kontaktet Berlingske og meddelt, at han nu vil tage skraldespørgsmålet op med Teknik og Miljøborgmester, Morten Kabell (EL):

»Der er behov for en hovedrengøring i København«.