På en motorvej i Sverige er 33 danske bilister – og kun danske bilister – blevet ramt af stenkast

På den sydsvenske motorvejsstrækning til Bornholmerfærgen er 33 biler med danske nummerplader blevet ramt af stenkast. Stenene rammer kun danske biler, og stenkasterne benytter tilsyneladende en særlig metode.

 
Mange danske biler er blevet ramt af stenkast på bl.a. den sydsvenske motorvejsstrækning E65. Der er endnu ingen afklaring om, hvem der kaster stenene. Video: Tobias Kobborg. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over de seneste måneder er der opstået et dystert fænomen langs den sydsvenske motorvej E65 mellem byerne Skurup og Ystad.

Der bliver kastet sten mod bilerne. Men kun mod danske biler.

Siden slutningen af april har svensk politi modtaget 33 anmeldelser om stenkast mod danske biler på E65, som hyppigt benyttes af pendlere til og fra Bornholm.

Det oplyser politiinspektør ved Ystad Politi, Patric Nihlén.

»På nuværende tidspunkt har vi mindst 33 anmeldelser af stenkast. Det er kun danskregistrerede køretøjer, der er berørt,« skriver Patric Nihlén i en mail til Berlingske.

De mange stenkast fik mandag Rigspolitiet i Danmark til at udsende en advarsel til alle danske bilister, der kører på den sydsvenske motorvej.

»I den seneste tid har der været flere tilfælde af stenkast mod danske bilister på E65 mellem Skurup og Ystad i Sydsverige. Oplever man det, så anmeld det straks til svensk politi,« skriver Rigspolitiet på Twitter.

Fordoblet på ét døgn

Anmeldelserne af stenkast på E65 går tilbage til slutningen af ​​april, oplyser Patric Nihlén. Men langt størstedelen af anmeldelserne er fra maj og juni.

Det er dog først inden for de seneste dage, at antallet af anmeldelser for alvor er eskaleret.

Fredag havde svensk politi modtaget fem anmeldelser. I går, kort efter Rigspolitiets udmelding, var antallet oppe på 15. Og i dag er antallet af anmeldelser altså mere end fordoblet til 33.

»Nu, hvor det er blevet meldt ud, at alle personer, der har oplevet stenkast, skal anmelde det, er der kommet flere anmeldelser,« skriver Patric Nihlén.

Både dansk og svensk politi betegner episoderne som stenkast og altså ikke som tilfældige stenslag. Og den svenske vejmyndighed Trafikverket har til TV 2 Bornholm oplyst, at der ikke foregår vejarbejde på strækningen.

På en motorvej i det sydlige Sverige mellem byerne Skurup og Ystad, som blandt andet benyttes af trafikanter til og fra Bornholm, har flere danske bilister oplevet stenkast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Skudt afsted, snarere end kastet

Derudover er de mange stenkast et mysterium.

I de offentligt kendte episoder har ingen af de ramte bilister set, hvem der har kastet sten. Svensk politi kan endnu ikke oplyse, om der har været øjenvidner i nogen af sagerne. Flere af de ramte bilister har i B.T. fortalt, hvordan stenenes fart indikerede, at de blev skudt afsted, snarere end kastet.

»Jeg har ingen oplysninger om, at nogen af ​​ofrene har set folk kaste sten. Politiet arbejder nu på at komme i kontakt med alle, der er blevet berørt, og registrere anmeldelser med henblik på mere informationsindsamling og kortlægning,« skriver politiinspektør Patric Nihlén.

Med andre ord adskiller stenkastene på E65 sig efter alt at dømme fra de kendte episoder med stenkast på danske motorveje over de seneste år, som er foregået ved at lade tunge sten falde fra broer.

I langt de fleste af episoderne på den sydsvenske motorvej er personerne i de ramte biler sluppet uden alvorlige skader, men 19. maj kom en 70-årig dansk mand alvorligt til skade, da en sten på størrelse med en knytnæve fløj gennem bilens forrude, mens han kørte på E65 med retning mod Bornholmerfærgen i Ystad.

Manden blev ifølge TV 2 Bornholm ramt i venstre side af ansigtet, hvilket gav ham en alvorlig hovedskade, for hvilken han måtte gennem en flere timer lang operation på Skånes Universitetssygehus i Lund.