På befrielsesdagen: Højskole finder ammunitionsdepot

En renovering på Rødding Højskole førte torsdag til fundet af modstandsgruppes ammunitionsdepot.

Forstanderen på Rødding Højskole, Mads Rykind-Eriksen, fortæller, at en gammel kuffert med ammunition formentlig har tilhørt en lærer, der under krigen dannede en modstandsgruppe. Han undgik på et hængende hår at blive henrettet. Scanpix/Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Rødding. Dagen da Danmark blev befriet fra den tyske besættelse i 1945 blev pludselig meget nærværende på Rødding Højskole, hvor en kuffert med blandt andet ammunition dukkede op.

Højskolen er i gang med at renovere gavlen på pedelbygningen. Her blev loftet afspærret under en renovering tilbage i 1960'erne, men i forbindelse med arbejdet blev der adgang til loftet igen.

- To af vores pedeller kigger ind på loftet og får øje på en gammel rusten metalkuffert, fortæller højskolens forstander Mads Rykind-Eriksen.

- De får den bakset ned af stigen og åbnet, fortsætter han.

Kufferten viser sig blandt andet at indeholde forskellig ammunition, gamle håndgranater og reservedele til maskingeværer.

Mads Rykind-Eriksen er sikker på, at kufferten tilhørte en tidligere lærer på skolen, Johannes Rosendahl.

Sammen med pedellen, der blot er kendt som Nørgaard, og nogle andre, dannede Johannes Rosendahl i januar 1945 en modstandsgruppe.

- De sprængte blandt andet længdebanen, der går fra Padborg til Aarhus, i luften ved Lunderskov, siger Mads Rykind-Eriksen.

Men det gik galt for Johannes Rosendahl. Tyskerne kom på sporet af ham, og 28. april 1945 blev han anholdt af Gestapo.

- Han bliver ført til Ribe, hvor han bliver udsat for tortur i nogle dage, før han bliver overført til Gestapos hovedkvarter i Kolding og en sikker henrettelse, fortæller Mads Rykind-Eriksen.

- Men så kommer befrielsen, og da han er kommet sig over torturen fortsætter han som lærer på højskolen.

På Rødding Højskole højtideligholder man altid 4. maj med et arrangement om aftenen.

- Så det er jo fantastisk, at vi får denne besked fra fortiden netop i dag. På den måde bliver det hele mere nærværende for eleverne, siger forstanderen.

Fundet af kufferten betød, at politiet kontaktede Hærens ammunitionsryddere, som kom og hentede den.

- Men vi håber da at få den tilbage igen, så vi kan udstille den, for den er jo en del af vores historie, siger Mads Rykind-Eriksen.

/ritzau/