På apoteker fravælger staten dyr medicin

Både Socialdemokraterne og Venstre slår fast, at patienter altid skal have adgang til den nyeste medicin uanset prisen. Men mens det gælder på landets sygehuse, er der andre regler på apotekerne, og det er absurd, mener ekspert.

Patienter skal have adgang til den nyeste medicin lige meget, hvad prisen er.

Det er begge statsministerkandidater helt enige om, og de afviser dermed at sortere i medicin, selvom priserne på medicin stiger og stiger, skriver dr.dk.

Men Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) lader til at overse, at det netop er, hvad der sker med den medicin, der sælges på apotekerne. Her gælder nemlig den regel, at hvis myndighederne ikke mener, medicinen er pengene værd, giver staten ikke tilskud til den.

Dermed skal patienter selv betale den fulde pris selv, og det sker sjældent, siger Tue Askaa, som er apoteker på Øresunds Apotek på Østerbro i København.

Folketingets beslutning om at skelne imellem de forskellige typer medicin sparer hvert år statskassen for flere hundrede millioner kroner. På landets sygehuse derimod fører stigende medicinpriser til, at man må fyre personale, skriver dr.dk.

Kjeld Møller Pedersen, som er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, mener, det er uansvarligt, at politikerne nægter at tale om fravalg af dyr medicin på sygehusene.

»Det er absurd, at man ikke vil skele til prisen, når det gælder sygehusmedicin. Det stritter mod hinanden, at man gerne vil se på forholdet mellem pris og effekt, når det gælder receptpligtig medicin, men ikke, når det er sygehusmedicin. Det kan man kalde selvmodsigende for nu at sige det diplomatisk,« siger han.

DR Nyheder har talt med 20 hospitalsdirektører, hvoraf 18 ligesom Kjeld Møller Pedersen mener, at politikerne er nødt til at vælge noget dyr sygehusmedicin fra. Professoren peger på, at meget af den nye medicin kun er en lille smule bedre end den ældre, mens det er markant dyrere.