Overvægt øger faren for særlig kræftform

Øl og vin frikendes.

Overvægt og æbleform øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, viser ny forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er overvægtig og æbleformet, har du øget risiko for bugspytkirtelkræft.

Det viser resultaterne af en stor international undersøgelse offentliggjort i Archives of Internal Medicine, skriver cancer.dk.

Personer med et BMI på mellem 30 og 35 havde 20 procents øget risiko for at blive ramt af bugspytkirtelkræft. Svært overvægtige med et BMI på over 35 havde 55 procent øget risiko sammenlignet med normalvægtige.

Spiritus med ikke øl og vin

- Vi kan se, at overvægt øger risikoen, og vi kan se, at det betyder noget, hvordan fedtet fordeler sig på kroppen. Fedt om livet, og særligt for kvinder, øger risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen, siger Anne Tjønneland, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter til undersøgelsen. Her har man også set på alkohols indflydelse, men alkoholen ser dog ikke ud til at øge risikoen for bugspytkirtelkræft, medmindre det drejer sig om et stort forbrug af hårdt spiritus.

- Vi finder kun en øget risiko hos dem, der drikker mere end 45 gram alkohol fra rigtig spiritus om dagen - svarende til fire glas. Vin og øl ser ikke ud til at øge risikoen, siger Anne Tjønneland.

Til gengæld tilskrives omkring hvert fjerde af de 800 danske tilfælde årligt tobaksrygning.

Bugspytkirtelkræft er en mindre hyppig kræftform, som i Danmark rammer omkring 800 personer hvert år. Det kræver derfor store undersøgelser over længere tid for at få ordentlige forskningsresultater. I den nye undersøgelse er i alt 2.170 tilfælde af bugspytkirtelkræft blevet analyseret.

/ritzau/