Overvågning har ingen effekt

En ny intern rapport fra politiet i London viser, at overvågningskameraer stort set ikke hjælper til at opklare forbrydelser. Det får den liberale tænketank, CEPOS, til at rejse kritik mod opsætningen af overvågningskameraer i København.

Fra den 1. november vil københavnerne blive overvåget af 200 overvågningskameraer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra den 1. november vil 200 overvågningskameraer være på plads i Københavns gader.

Men vil avancerede og bekostelige overvågningssystemer hjælpe til at opklare flere forbrydelser?

Det er der grund til at betvivle, hvis man vender blikket mod London, hvor Metropolitan Police har udarbejdet en intern rapport, som engelske medier har fået indsigt i.

Rapporten evaluerer på den gavn, politiet har haft af de mere end én million kameraer, der er stillet op i den engelske hovedstad, og konklusionen er klar – kameraerne har stort set ikke hjulpet til at opklare flere forbrydelser.

Statistikken viser, at mindre end en ud af tusind sager i London bliver opklaret med hjælp fra overvågningskameraerne. Det betyder, at det har kostet over 160.000 kroner hver gang politiet i London har benyttet sig af videooptagelser til opklaringen af en sag.

Symbolpolitisk tiltag
Resultaterne fra England får den liberale tænketank, CEPOS, til at kritisere beslutningen om at sætte de 200 kameraer op på Nørrebro og Indre By i København.

- Med disse erfaringer virker det ikke gennemtænkt at opstille overvågningskameraer på offentlige gader og stræder. Man risikerer en løsning, der er både dyr, ineffektiv og indgribende i privatlivets fred, siger chefjurist hos CEPOS, Jacob Mchangama, til berlingske.dk.

Han mener, at politiet bør prioritere anderledes og benytte sig af tiltag, som har givet bedre resultater i forhold til opklaringen af forbrydelser.

- Det er for høj en pris at betale for et indgreb, hvis væsentligste styrke givetvis er symbolpolitisk. Der skal selvfølgelig slås ned på vold, men der bør fokuseres på mere effektive og mindre indgribende metoder, siger Jacob Mchangama.

Videooptagelser bruges ofte herhjemme
I Københavns Politi har man dog fuld tiltro til, at de nye kameraer vil kunne hjælpe i opklaringsarbejdet.

- Videoovervågning kan bestemt bruges til opklaring af forbrydelser. Det ser vi allerede i dag, hvor vi i mange sager benytter os af private videooptagelser, siger politidirektør i København, Johan Reimann, til berlingske.dk.

Det får politidirektøren til at tro, at de egne optagelser, som politiet fra 1. november vil komme i besiddelse af, også vil blive et nyttigt værktøj i opklaringsarbejdet.

- Desuden er det værd at bemærke, at vi ved fra tidligere undersøgelser, at kameraerne har en vis tryghedsskabende effekt, mens de også virker præventivt i forhold til beskyttelse af ejendom, siger Johan Reimann.

- Det nye system er ikke etableret endnu, men der findes talrige eksempler på, at gerningsmænd er blevet identificeret ved hjælp af videooptagelser.

Et af problemerne i London er, ifølge rapporten fra England, at betjentene er for dårlige til at benytte sig af videooptagelserne i opklaringsarbejdet. Johan Reimann ønsker ikke at kommentere, hvordan de danske betjente er rustet til den opgave, før systemet i København er trådt i kraft.