Overraskende mange HPV-vaccinerede vil få kræft-forstadier

Selv om man er vaccineret mod HPV, er der stadig en relativt høj risiko for, at lægen finder celleforandringer i livmoderhalsen ved en screening, viser nye beregninger. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker.

Selv om man er vaccineret mod HPV, er der stadig en relativt høj risiko for, at lægen finder celleforandringer i livmoderhalsen ved en screening, viser nye beregninger. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du vaccineret mod HPV, som er virustyper, der kan forårsage kræft i livmoderhalsen? Så tror du måske, at du er dækket ind.

Men det er du ikke nødvendigvis.

Selv hos kvinder, der er vaccinerede, er der en relativt stor sandsynlighed for, at lægen finder celleforandringer i livmoderhalsen ved en screening, vurderer forskere på baggrund af nye beregninger.

»Der vil stadig være et højt antal blandt de vaccinerede kvinder, som får positive screeningssvar,« siger Mie Sara Hestbech, der er ph.d. på Københavns Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis, til Videnskab.dk.

Mie Sara Hestbech har lavet beregningerne, som tyder på, at der kan være god grund til både at blive vaccineret mod HPV og blive screenet for livmoderhalskræft hvert tredje år, som myndighederne anbefaler.

For selv om vaccinen virker, som den skal, udrydder den langt fra alle celleforandringer, viser de nye beregninger.

Der findes over 100 HPV-typer. Mindst 13 af dem kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen.

HPV-vaccinen beskytter mod de to mest kræftfremkaldende. De kaldes HPV-16 og HPV-18. De to virustyper er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.HPV-16 og 18 giver infektioner, som over ganske få år kan give celleforandringer og udvikle sig til kræft.

Elsebeth Lynge, der er professor på Københavns Universitets Center for Epidemiologi og Screening, har været med til at lave beregningerne. Resultaterne skal ikke tolkes som et tegn på, at HPV-vaccinen ikke virker, siger hun.

»Mange bliver måske overraskede over, at der stadig vil være en del positive screeningssvar hos vaccinerede piger, men det er altså ikke, fordi vaccinen ikke virker. Den forebygger ikke 100 procent, men 7 ud af 10 kræfttilfælde,« siger hun til Videnskab.dk.

Grunden til, at der stadig vil være overraskende mange celleforandringer i livmoderhalsen hos vaccinerede kvinder, er, at kvinderne vil være smittet med nogle af de virustyper, vaccinen ikke beskytter mod.

De øvrige 11 kræftfremkaldende HPV-typer, som vaccinen ikke beskytter imod, er knapt så farlige som type 16 og 18, fordi de er længere tid om at udvikle sig til kræft.

Hvis man bliver screenet for livmoderhalskræft med tre års mellemrum, som myndighederne anbefaler, kan lægen nå at fange de mindre farlige HPV-typer, før de i sjældne tilfælde udvikler sig til kræft.

De to virustyper HPV-16 og 18, som vaccinen beskytter mod, er derimod så progressive, at der potentielt er risiko for, at de vil kunne nå at udvikle sig til kræft i de år, der går mellem, man bliver screenet.

Det nye studie giver et hint om, hvor vigtigt det kan være både at blive screenet og vaccineret, hvis man vil være på den sikre side.