Overraskende boom i lange varetægtsfængslinger

Nye tal fra Justitsministeriet viser, at stadig flere danskere sidder fængslet i mange måneder, mens de venter på deres dom. Det er stik imod regeringens ønske.

Antallet af langvarige varetægtsfængslinger er steget fra 2008 til 2009  - stik imod regeringens ønske. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe B¿je Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måned efter måned sidder stadigt flere danskere i fængsel uden dom. Det er kontroversielt, fordi regeringen har lovet at begrænse de lange indespærringer af sigtede og anklagede danskere.

I 2008 strammede man loven, men det har ikke haft den ønskede effekt. Antallet af langvarigt varetægtsfængslede er derimod steget med 15 procent fra 2008 til 2009.

LÆS OGSÅ: Maksimum på varetægtsfængslinger på vej

Tallene fremgår af en foreløbig opgørelse i et svar til Folketingets Retsudvalg, som Berlingske.dk er kommet i besiddelse af i dag. Tallene viser, at i alt 785 personer i 2009 sad langvarigt varetægtsfængslet. Det er det højeste antal i de ni år man har ført statistik på området - og en stigning på 75 procent i forhold til 2001.

- Det groteske i den måde, man gør det på, er jo, at man teknisk set er uskyldig indtil man er dømt, og samtidig sidder de varetægtsfængslede i arresthusene under de mest restriktive forhold, siger formand for Dansk Fængselsforbund Kim Østerbye.

Arresthuse fra sidste århundrede

Han bakkes op af vicedirektøren i Kriminalforsorgen, Annette Esdorf, som bekræfter, at forholdene i arresthusene er markant værre end i fængslerne.

LÆS OGSÅ: Varetægtsfængslinger under lup 

- Vi har et ønske om at få nogle bedre forhold i arresthusene, for faciliteterne er meget meget dårlige. Mange af arresthusene er lavet for over 100 år siden, og dengang opbevarede man i højere grad de indsatte. I dag vil vi gerne resocialisere dem, siger Annette Esdorf.

Hun forklarer, at de varetægtsfængslede ofte sidder indespærret det meste af dagen i arresthusene, fordi de fysiske rammer og mængden af personale ikke giver mulighed for andet.

Fanger i tomrum

På Christiansborg reagerer SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt ved at efterlyse mulighed for ufravigelige tidsgrænser på varetægtsfængslinger.

- Problemet er i dag, at folk sidder i rigtig langt tid uden at blive tilbudt muligheder for resocialisering. De sidder i et tomrum, og derfor er den fortsatte stigning et alvorligt problem, vi skal se på, siger Karina Lortentzen Dehnhardt.

LÆS OGSÅ: SF støtter kortere varetægtsfængslinger

Hun efterlyser de bagvedliggende årsager til, at antallet af langvarige varetægtsfængslinger er steget igen trods lovændringen i 2008.

Justitsministeren skal forklare

Ifølge Justitsministeriets forskningschef Britta Kyvsgaard ser man netop på årsagerne nu. Men resultaterne har man først i løbet af november.

LÆS OGSÅ: Lange varetægtsfængslinger bekymrer politikere 

Den konservative retsordfører Tom Behnke savner også baggrunden for stigningen, og han vil nu bede justitsministeren om en forklaring.

- Det her giver god anledning til, at jeg beder justitsministeren give en forklaring på den her stigning. Når vi kender årsagerne, kan vi træffe beslutning om, hvorvidt der skal laves yderligere stramninger, så vi ikke får flere langvarige varetægtsfængslinger end nødvendigt.