Overlæger fraråder skønhedskirurgi i udlandet

Komplikationer efter hjemkomsten, manglende mulighed for korrektioner af den kosmetiske operation, sprogbarrierer samt udenlandske kirurger, der ikke er uddannede speciallæger i plastikkirurgi.

Overlæger advarer nu mod de populære skønhedsrejser, hvor flere end 140 danskere hver måned tager til Østeuropa og Thailand for at blive skønhedsopereret.

Skønhedsturisterne dukker jævnligt op på de offentlige sygehuse, når der opstår komplikationer efter operationen i udlandet eller som direkte følge af udenlandske kirurgers fejloperationer.

Overlæge på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Jens Jørgen Elberg fraråder skønhedsrejser, da mange østeuropæiske plastikkirurger ikke er uddannede speciallæger i plastikkirurgi.

»Der er et meget stort marked, der ikke er kontrol med. Man har ikke styr på, hvilken uddannelse de personer har. De bruger ubeskyttede titler og kalder sig specialiserede - og det gælder i høj grad i Østeuropa,« siger Jens Jørgen Elberg, der er dansk repræsentant i EUs sammenslutning for speciallæger (EUMS).

Desuden mener han, at patienterne bør have mulighed for at komme i kontakt med kirurgen, der har opereret i op til to måneder efter operationen, da der i den periode kan opstå komplikationer. Yderligere ser han problemer i, at patienterne opereres kort efter at være mødt op på de udenlandske klinikker.

Jens Jørgen Elberg bakkes op af sin kollega, overlæge ved Roskilde Amts Sygehus og formand for Dansk selskab for plastik- og rekonstruktionskirurgi, Steen Matzen.

»I Danmark har vi meget høje krav til både skriftlige og mundtlige informationer ved kosmetiske indgreb. Selvom de sikkert taler engelsk, tror jeg, det kan være svært for almindelige danskere at få den samme information i Thailand,« siger Steen Matzen. Han peger ligeledes på det problematiske i at have sin kirurg flere tusinde kilometer væk, hvis der opstår komplikationer, eller hvis der er brug for korrektioner, hvilket ikke er unormalt længe efter f.eks. en fedtsugning.

»Jeg har svært ved at se, at man tager en ny flyvetur til Thailand og lige bliver korrigeret lidt. Den tror jeg ikke rigtig på,« siger han og peger på Sverige som et mere fornuftigt bud på udlandskirurgien.