Overlæger føler sig mobbet og krænket: »Der er et ret stort problem i hospitalsvæsenet«

Ifølge en ny undersøgelse fra Overlægeforeningen halter arbejdsmiljøet på landets hospitaler.

Ifølge en undersøgelse har hver tiende af landets overlæger – svarende til 249 – følt sig mobbet af kolleger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

358.

Så mange overlæger er ifølge en ny undersøgelse blevet krænket på landets hospitaler inden for det seneste halve år.

Undersøgelsen, som er udarbejdet af Overlægeforeningen, bygger på besvarelser fra 2.102 overlæger, og derved er det altså op mod hver femte af de adspurgte overlæger, der har følt sig krænket på arbejdet.

Det skriver Politiken.

Det fremgår af undersøgelsen, at hver tiende af landets overlæger – svarende til 249 – har følt sig mobbet af kolleger, hvilket ifølge foreningen er »nogenlunde det samme som i 2014 og 2017«.

Desuden har to procent af mændene og en procent af kvinderne oplevet seksuelle krænkelser på arbejdspladsen, hvilket svarer til 31 overlæger.

»Det er jo små tal, men det er opsigtsvækkende i den forstand, at det rokker ved vores opfattelse af, at sexchikane kun er noget, kvinder bliver udsat for« siger Lisbeth Lintz, der er formand for Overlægeforeningen, til Politiken.

Af undersøgelsen fremgår det, at det er »bemærkelsesværdigt, at så stor en del af de krænkede er mænd, og at de fortæller, at de er blevet chikaneret af plejepersonale (70 procent, red.). Det understreger, at der er meget, vi ikke ved om seksuelle krænkelser«.

»Plejepersonale« kan eksempelvis være sosu-assistenter og sygeplejersker.

Lisbeth Lintz påpeger over for Politiken, at problemerne med mobning har gjort sig gældende i en årrække, og ifølge formanden tyder det på, at hospitalsledelserne har en opgave at løse.

»Som overlæger er vi i toppen af hierarkiet i hospitalsvæsenet. Hvis så mange i overlægeflokken oplever krænkelser, indikerer det, at der er et ret stort problem i hospitalsvæsenet,« siger Lisbeth Lintz til avisen.

Det er ifølge Overlægeforeningens undersøgelse især de yngste under 40 år og de ældste over 70, som oplever at blive udsat for mobning. Lisbeth Lintz mener, at det kan skyldes konkurrenceprægede arbejdsmiljøer på landets hospitaler.

134 overlæger angiver at have været udsat for andre former for krænkelser. Dette kan eksempelvis være »sårende bemærkninger, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab«.