Overlæge om ekstrem overbelægning: Penge alene kan ikke løse problemet

Personalet i landets akutmodtagelser løber hurtigt. Alt for hurtigt. Men travlheden skyldes ikke mangel på penge eller for stramt beskårne vagtskemaer, lyder det fra overlæge.

Travlhed på sygehusene har i Køge ført til, at patienter blev overmedicineret for at lette arbejdspresset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Situationen i Randers, hvor der pludselig er 61 patienter til 33 senge, den er frygtelig. Men den er ikke ny, og det er ikke noget, der kommer bag på nogen indenfor miljøet.«

Sådan lyder meldingen fra overlæge Ulf Hørlyk i kølvandet på de seneste dages skriverier om overbelægning og bevidst overmedicinering af patienter på to af landets sygehuse.

Her har DR bl.a. kunnet berette, at sygeplejerskerne på i akutafdelingen på Regionshospital Randers er så travle, at de må udskyde nødvendige opgaver som ordinering af medicin og overvågning af patienter, alt imens personalet på intensivafdelingen i Køge angiveligt har givet patienter for meget beroligende medicin for at få tid til at tilse andre.

Selv er Ulf Hørlyk overlæge i Aarhus Universitetshospitals akutmodtagelse, men han nikker genkendende til flere af de problemer om overbelægning, der i disse dage bliver gengivet i medierne.

Alligevel mener han, at debatten bliver ført på et forkert grundlag.

Når sygeplejerskerne har for travlt, så skyldes det ganske vist en mangel på læger i landets akutmodtagelser, som flere kritikere har fremhævet i de seneste dage. Det er nemlig lægerne, der kan sikre, at afdelingerne ikke bliver overfyldte. Problemet er bare, at det ikke er muligt at finde kvalificeret mandskab til at løfte lægetjanserne på det akutte område, siger Ulf Hørlyk.

»Sygeplejerskerne skal løbe alt for hurtigt, fordi der ikke er nok læger til at styre flowet ind og ud af akutmodtagelsen. Og så opstår der en situation, hvor afdelingen bliver overfyldt. Men problemet skyldes ikke mangel på penge. I Aarhus har vi rent faktisk huller i vagtplanen, hvilket vil sige, at der sådan set er sat penge af til at ansætte flere læger i akutmodtagelsen, men vi kan simpelthen ikke finde den kvalificerede arbejdskraft til at besætte stillingerne,« siger Ulf Hørlyk.

»Så pengene er der. Normeringen er i orden, men lægerne er der ikke, fordi vi aldrig har uddannet læger med speciale indenfor det akutte område.«

Ingen speciallæger

Ulf Hørlyk betegner sig selv som »en fodsoldat«, der er gået mod strømmen ved fuldt ud at dedikere sig til et liv i en af landets akutmodtagelser.

Det er bare ikke en karrierevej, der er særlig attraktiv for størstedelen af landets nyuddannede læger. Og ifølge Ulf Hørlyk skyldes det blandt andet, at vi i Danmark ikke tilbyder studerende at specialisere sig indenfor det område, der kaldes akutmedicin.

Det begrænser automatisk mulighederne for at gøre videre karriere inden for feltet – og gør det samtidig svært at ansætte dygtige læger i akutmodtagelserne.

»Når jeg står og skal ansætte folk, så spørger de mig, hvad jeg kan tilbyde dem. Og det, jeg kan tilbyde, er elendige arbejdstider, nogle pissetravle vagter, men jeg kan ikke tilbyde dem faglig udvikling eller en pipeline for videre karriere indenfor området. Og det skyldes – hvis du spørger mig – at vi ikke har nogen egentlig specialeuddannelse på området i Danmark,« siger Ulf Hørlyk.

Mens man i eksempelvis Sverige og en række andre lande har oprettet specialeuddannelser i akutmedicin, er vi i Danmark »ekstremt fodslæbende« på området, som Ulf Hørlyk udtrykker det.

Udannelsen har ganske vist været på tegnebrættet i flere år, men der bliver bare ikke handlet på det, siger han.

»Hvis du vil lave en nøddetærte og har alle penge i verden til at købe ind for, så bliver det stadig ikke til en nøddetærte, hvis alle nødderne er udsolgt i supermarkedet. Og det er ligesom der, filmen knækker for os i akutmodtagelsen. Vi står og mangler læger, der har speciale indenfor området. Men der er ikke bare udsolgt. De findes ikke, fordi vi aldrig har uddannet dem,« siger Ulf Hørlyk.

»Vi kan ikke forme dem i ler og puste liv i dem. De skal uddannes, og det kræver, at man laver en uddannelse og et speciale til akutlægerne. Ellers bliver der ikke ret mange flere akutlæger.«

Ulf Hørlyk er overlæge og har seks års erfaring på det akutte område. Han udtaler sig udelukkende på baggrund af egne erfaringer og skal ikke forstås som officiel repræsentant for hverken Aarhus Universitetshospital eller Region Midtjylland.