Overlæge om afdeling i Københavns Politi: »Der hersker en bandeagtig mentalitet«

Der er store problemer med arbejdsmiljøet i Københavns Politis hundesektion, konkluderer overlæge. For blot få år siden efterkom enheden et påbud fra Arbejdstilsynet.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har tidligere undersøgt anvendelsen af stødhalsbånd i Københavns Politis hundesektion efter en anonym klage til Københavns Politi, hvor træningsmetoder med tjenestehundene blev stærkt kritiseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der hersker et dårligt arbejdsmiljø med grov mobning i Københavns Politis hundesektion.

Det bekræfter ledende overlæge Jane Frølund Thomsen fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i København, der stadig modtager patienter fra hundesektionen. Det skriver Avisen.dk.

I 2016 fik sektionen et påbud af Arbejdstilsynet om at få styr på arbejdsmiljøet. Påbuddet blev efterlevet i 2017, og i august samme år konkluderede arbejdsmiljøleder i Københavns Politi Bjørn Sørensen over for Radio24syv, at mobningen var ophørt.

Alligevel hersker der stadig en hierarkisk hakkeorden, hvor unge hundeførere fryses ude og mobbes, lyder det fra overlægen.

»Det er helt tydeligt ikke blevet løst. Vi får beretninger om, at der stadig foregår grov mobning, latterliggørelse, og at man fryses ud af kollegafællesskabet – at man tvinges til at holde op og blive sygemeldt,« siger Jane Frølund Thomsen til Avisen.dk og fortsætter:

»Der hersker en bandeagtig mentalitet. Hvis man ikke følger et bestemt kodeks og gør, hvad der bliver sagt, risikerer man at blive groft chikaneret. Hvis man rejser problemstillinger, der ikke ønskes rejst, bliver man forfulgt, indtil man er ude. Det er en kultur, man også ser i bandekulturer.«

Avisen.dk har talt med en af de medarbejdere, der er blevet mobbet. Han optræder anonymt under navnet Jack og fortæller, at han i årene fra 2014 til 2016 blev kaldt »bomuldsplukker« og »Sambo« på baggrund af sin hudfarve, at der blev spyttet på hans bil, at han blev frosset ud i spisepauser, og at hans navn på navnelisten i arbejdstelefoner blev ændret til »den lille flødebolle«.

Den 45-årige hundefører måtte efter flere sygemeldinger som følge af stress og depression give op.

Siden efteråret 2018 har der kørt en arbejdsskadesag, hvor en medarbejder mener, at han blev fysisk afstraffet i forbindelse med en hundetræning i form af et hundebid.

Københavns Politi erkender, at der stadig er problemer i afdelingen. Stabschef Rikke Laulund mener dog, at det går bedre end i 2016. Hun oplyser, at flere initiativer er sat i værk for at forbedre arbejdsmiljøet i hundesektionen.