Overlæge: Her er, hvad danskerne ikke ved om HPV

Næsten hver anden dansker tror, at kondomer beskytter 100 procent mod at blive smittet med HPV-virus, og at HPV er det samme som livmoderhalskræft. Befolkningens manglende viden om infektionen er foruroligende, mener overlæge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kondomer er godt for mange ting, og det beskytter danskerne mod sexsygdomme som klamydia og HIV, men det beskytter kun delvist mod den seksuelt overførte HPV-virus. Det ved omtrent halvdelen af danskerne bare ikke. 45 procent tror nemlig, at kondomet beskytter 100 procent mod virussen, viser en ny undersøgelse foretaget for Netdoktor.dk af YouGov i samarbejde med Kompas Kommunikation.

HPV står for human papillomavirus, og årsagen til, at kondomet kun beskytter delvist mod HPV er, at virussen ikke kun sidder i hud og slimhinder på kønsorganerne, hvor kondomet sidder. HPV sidder også i områderne omkring kønsorganerne, ved endetarmsåbningen og i mundhulen. Derfor smitter HPV både ved samleje, dybe kys, oralsex, og når kønsorganer rører ved hinanden.

HPV kan i nogle tilfælde medføre kræftsygdomme som hoved-, hals-, penis-, anal- og livmoderhalskræft, men Netdoktors undersøgelse viser, at hver fjerde dansker ikke ved, at HPV-virussen kan forårsage kræft hos både mænd og kvinder, og at den fjerdedel derfor ikke tror, de er i risikogruppen.

Tallene bekymrer Jan Blaakær, professor og overlæge på Gynækologisk Afeling på Skejby sygehus, som mener, at det tyder på, at danskerne misforstår risiciene ved virussen.

»Det er foruroligende, at så mange ikke er klar over, at alle reelt kan risikere at blive smittet med HPV, og at kondomet ikke kan stå alene, hvis man vil undgå HPV,« siger han i en pressemeddelelse.

»Det tyder på, at der stadig hersker mange misforståelser på området, og at alt for mange således risikerer at få en kræftsygdom, som faktisk kunne være forebygget. Det er derfor vigtigt, at man får øjnene op for sin egen risiko og får snakket med sin læge om, hvordan man kan beskytte sig bedst muligt.«

Omkring 80 procent af alle danskerne vil i løbet af livet blive smittet med HPV. I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv virussen, men hos nogle forsvinder HPV ikke. Det kan resultere i både kræft og kønsvorter. 800 danskere rammes hvert år af HPV-relateret kræft, mens 17.000 hvert år får konstateret kønsvorter.

Netdoktor påpeger i en pressemeddelelse, at det er vigtigt for dem at understrege, at de ikke opfordrer danskerne til at droppe kondomet, da det stadig beskytter mod andre sexsygdomme. De ønsker bare at gøre opmærksom på, at kondomet ikke kan stå alene, når det handler om at forebygge HPV.

Man kan blandt andet forebygge infektionen ved at få en HPV-vaccine hos sin læge. Vaccinen beskytter både mænd og kvinder.