Overklassen lægger afstand til arbejderklassen

Danmark er ved at udvikle sig som USA og England, siger forfatter til ny bog om voksende ulighed i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afstanden mellem overklassen med en personlig indkomst på over 1,2 millioner kroner om året og resten af befolkningen er vokset siden midten af 1980erne, skriver Politiken.

Hvor den ene procent med de højeste lønninger i 1985 tjente 2,4 gange så meget som en fra arbejderklassen, var forskellen i 2009 vokset til 3,9 gange så meget, skriver avisen.

- Danmark er ved at udvikle sig som USA og England. Overklassen har flere penge, bor mere afsondret, og deres børn har privilegeret adgang til de højere uddannelser, siger Lars Olsen, der er medforfatter til den nye bog »Det danske klassesamfund«, der beskriver den voksende ulighed i Danmark, til Politiken.

Lars Olsen tilføjer, at det er en generel opfattelse i den meningsdannende offentlighed, at klasseforskelle er gammeldags.

- For mange bør vores bog derfor være en øjenåbner. Det, som er gammeldags, er at sige, at klasseforskelle er gammeldags, siger han til Politiken.

Tal fra den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD viser dog, at klasse- og indkomstforskelle i Danmark er væsentligt mindre end i mange andre lande. I USA tjener de rigeste 10 procent for eksempel 14 gange så meget som de fattigste 10 procent, mens de rigeste danskere blot tjener fem gange så meget som de fattigste.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) anerkender, at der fortsat er stor klasseforskel i Danmark, men at økonomisk omfordeling ikke i sig selv skaber lighed.

- Uddannelse og lige muligheder følges ad. Derfor er den socialdemokratiske vision om danmarkshistoriens dygtigste generation vejen til et mere retfærdigt Danmark med reelt lige muligheder for flere, siger hun til Politiken.