Overgreb på barn ryster Københavns Domkirke

En centralt ansat i Københavns Domkirke har for år tilbage udsat unge mænd for seksuelle krænkelser og forgrebet sig på et barn. Kirkens ledelse har kendt til overgrebet i årevis – uden at gribe ind.

Vor Frue Kirke - Københavns domkirke - er en af landets mest velbesøgte kirker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ældre sag om et overgreb på et barn skabte rystelser i en af landets største og fineste kirker, da Berlingske i maj 2022 kunne bringe den første af en stribe afsløringer.

En centralt ansat i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, havde for år tilbage krænket en 12-årig dreng seksuelt gennem flere år. Senere havde den pågældende også krænket to yngre mænd.

Her kan du læse seriens første afsløring, der affødte skarp kritik fra politikere og eksperter.

Sagen vakte særligt opsigt, fordi den pågældende mand fortsat var ansat i kirken, hvor han blandt andet havde tæt kontakt til unge i samfundstjeneste. I den velbesøgte kirke færdes et stort antal børn og unge i form af konfirmander og medlemmer af drengekoret, hvilket vakte bekymring blandt ansatte med kendskab til sagen.

Flere pegede desuden blandt andet på en usund alkoholkultur som medvirkende årsag.

Sagen lagde pres på kirkens ledelse, da det kom frem, at både biskop Peter Skov-Jakobsen, domprovst Anders Gadegaard samt den daværende formand for menighedsrådet, Ole Ehlers, var blevet advaret om sagen om overgrebet på barnet i 2014, men alligevel havde ladet manden beholde jobbet.

Den pågældende mand sad desuden i årevis i bestyrelsen i en børnehave tilknyttet kirken.

Fejl i redegørelse

Efter Berlingskes afsløring blev manden hjemsendt og politianmeldt, og der blev indledt en personalesag mod vedkommende. Desuden bad Kirkeministeriet om en redegørelse om sagen.

Menighedsrådets redegørelse viste sig senere at indeholde flere alvorlige fejl, kunne Berlingske senere fortælle. Det viste sig således, at både menighedsrådets formand samt biskoppen havde fulgt den gamle overgrebssag langt tættere, end det havde været fremme i offentligheden.

I juni stod en af sagens centrale aktører  – domkirkepræst Christian Monrad – frem og fortalte, at det var ham, der i sin tid politianmeldte kollegaen og orienterede ledelsen om sagen.