Overgangsalderen svækker dine lunger som havde du røget 20 cigaretter om dagen

Ny undersøgelse af klimakteriets effekt på kvinders lunger understreger betydningen af at beskytte lungerne.

De mange fysiske ændringer under kvinders klimakterium omfatter nu også en forværring af lungekapaciteten svarende til 20 daglige smøger. Scanpix/Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kvinder kommer i overgangsalderen, så svækkes deres lunger i samme omfang, som hvis de havde røget 20 cigaretter om dagen i ti år.

Det viser et nyt og opsigtsvækkende europæisk studie, der blandt andet trækker på data fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

- Lungernes kapacitet bliver mindre med alderen hos alle mennesker. Men det er første gang, at vi har tal på, at forværringen hos modne kvinder er så overraskende stor og falder 50 procent oveni det normale, siger lektor Vivi Schlünssen fra Institut fra Folkesundhed.

Hun har stået for den danske del af undersøgelsen, der omfatter i alt 1438 kvinder.

Hæmningen af kvinders åndedræt er især et problem, hvis de i forvejen har nedsat lungefunktion, fordi de har røget eller har KOL eller astma.

Især tidligere og nuværende rygere kan derfor opleve, at det bliver lidt sværere at trække vejret, viser undersøgelsen.

- Resultaterne understreger, hvor vigtigt det er at passe godt på sine lunger også længe efter, at man har passeret klimakteriet. For den tilbagegang, der sker der, kan ikke senere rulles tilbage ved træning eller andet, siger Vivi Schlünssen.

- Så mit råd til kvinder i den modne alder er, at de skal undgå at udsætte sig unødvendigt for partikler og andre former for luftforurening også på arbejdspladsen. Men først og fremmest skal de lade være med at ryge og undgå passiv rygning.

Sammen med de øvrige forskere bag undersøgelsen peger hun på flere mulige forklaringer bag de opsigtsvækkende resultater.

Den vigtigste er, at overgangsalderen medfører hormonelle ændringer. Især et stort fald i kvindens østrogenproduktion, der kan medføre inflammation i lungerne og sænke deres kapacitet.

De 1438 medvirkende kvinder i "European Community Respiratory Health Survey" var mellem 25 og 48 år og var ikke kommet i overgangsalderen, da studiet startede, men siden blev de fulgt i 20 år.

/ritzau/