Overfald på sosu-assistent blev forsøgt dysset ned - nu får hun 80.000 kroner i erstatning

En kvindelig sosu-assistent, som blev overfaldet af en beboer på bostedet Visborggaard, er tilkendt erstatning, blandt andet fordi ledelsen på stedet ikke bakkede hende op efterfølgende.

Muhammed - Fatima. Mohamad Zarakit. Sosu assistent hos Nørrebro hjemmepleje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

En 47-årig sosu-assistent, som blev overfaldet og forsøgt kvalt af en beboer på et socialpsykiatrisk bosted, skal have erstatning for varigt men på knap 80.000 kr.

Det har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring besluttet, skriver Nordjyske.

Overfaldet skete på bostedet Visborggaard i Hadsund, og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring lægger i sin afgørelse vægt på, at ledelsen på bostedet forsøgte at tale sagen ned offentligt. Ifølge afgørelsen blev det fremstillet, som om den kvindelige ansatte selv var skyld i overfaldet. Hun blev bl.a. flyttet til en anden afdeling - en ledelsesbeslutning, som kvinden opfattede som en »straf«.

Kvinden lider i dag af posttraumatisk stress.

Voldsom kritik af bosted fra FOA

Socialdirektør i Region Nordjylland, Dorte Juul Hansen, siger til Nordjyske, at man tager sagen »dybt alvorligt« og vil skærpe fokus på forholdet mellem ledelse og ansatte på Visborggaard.

Medarbejdere på bostedet Visborggaard har i de seneste år klaget til fagforeningen FOA, fordi de har følt sig mobbet af ledelsen. Andre har søgt psykologhjælp efter oplevelser på arbejdspladsen.

Ifølge Nordjyske har to sosu-assistenter søgt orlov og en anden har sagt op efter 31 års ansættelse pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljøet og sikkerheden på landets psykiatriske bosteder har i de seneste måneder og år været til debat, fordi fem medarbejdere i de seneste fem år er blevet dræbt af patienter eller beboere på deres arbejde.

I flere konkrete tilfælde er ledelserne på bostederne blevet klandret for ikke at have taget faresignaler samt klager og bekymringer fra medarbejdere alvorligt, før tragedien er indtruffet.