Overbudspolitik med fuld skrue

Analyse: Spørgsmål: Hvem mon mest ønsker sig et valg lige nu?

Svar: Det gør såmænd embedsmændene i Finansministeriet.

De ellers så hårdføre budgetbisser i den røde bygning på Slotsholmen iagttager med stigende rædsel, hvordan politikerne hver dag skruer op for de økonomiske overbud. Embedsmændenes frygt er, at 2007 og 2008 - med kulminationen på de offentlige overenskomstforhandlinger - bliver så dyre år, at det vil skade den succesrige økonomiske strategi, som har gjort Danmark til en vindernation.

Og det er i virkeligheden, hvad der er på spil for landet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har allerede tilladt et offentligt forbrug, som skaber nervøsitet hos mange økonomer. Først med VK-regeringens generøse aftaler med kommuner og regioner og dernæst med forsommerens forlig med bl.a. LO, FTF, FOA og AC om massive investeringer i efteruddannelse, ledelse og bedre arbejdsmiljø i den offentlige sektor.

Om få dage offentliggør regeringens top-ministre et stort udspil til en kvalitetsreform af det offentlige med en indbygget investeringsplan for nybyggeri og renovering af offentlige bygninger samt 2015-planen, der skal vise vejen til skattelettelser.

Alt i alt et batteri af initiativer og investeringer, som har fået bl.a. overvismand Peter Birch Sørensen til at advare mod overophedning af økonomien.

Oppositionen holder sig heller ikke ligefrem tilbage.

Med gårsdagens præsentation af 29 velfærdsrettigheder og en plan for en udbygget offentlig sektor har Socialdemokraterne lagt et spor, som vil koste store milliardbeløb i fremtiden. SF følger trop, mens de Radikale forfølger en mere restriktiv linie og foretrækker at kombinere velfærdsinitiativer med en skattereform for at øge arbejdsudbuddet og dermed sikre de nødvendige hænder og hoveder i de kommende år.

Banen er kort sagt kridtet op til valg.

Læs hele Thomas Larsens analyse i morgen i Berlingske Tidende og på berlingske.dk