Overborgmester til christianitter: Hold nu fast, og lav Pusher Street om

Københavns overborgmester, Frank Jensen, ærgrer sig over, at flere christianitter vil have et åbent hashmarked. Han mener, det strider imod de udmeldinger, Christiania tidligere er kommet med.

Der bliver stadig røget hash på Christiania på Fristadens 45 års fødselsdag mandag 26. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lyder en klar opfordring fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til christianitterne om at kæmpe for at holde hashhandlen ude af Fristaden.

Efter episoden 31. august, hvor to betjente og en civil blev skudt af en ung mand, der ifølge politiet var en pusher på vej med dagens omsætning, besluttede christianitterne at rydde den berygtede gade Pusher Street for pushernes træboder.

Men nu står der »Åbenlyst hashmarked - hvordan?« på dagordenen til et nyt fællesmøde torsdag aften.

»Meldingen om, at de vil have et åbent hashmarked, ærgrer mig meget og stemmer slet ikke overens med Christianias tidligere budskaber om, at hashbrugerne må købe deres hash andre steder. Det var den meget klare og utvetydige melding, der kom den fredag morgen, hvor christianitterne på en tragisk baggrund tog sagen i egen hånd og rev hashboderne ned,« siger Frank Jensen.

Han appellerer til, at christianitterne kæmper imod en udvikling hen imod det gamle Pusher Street med »hårdkogte kriminelle bander«.

»Jeg opfordrer som Københavns overborgmester kraftigt christianitterne til at arbejde for en positiv udvikling på Christiania, og det indbefatter ikke, at området igen bliver et hashsupermarked,« siger han.

Men flere christianitter har forklaret over for Berlingske, at nedrivningen af hashboderne ikke skulle ses som udtryk for et ønske om at komme hashhandlen til livs på Fristaden.

Det var »mere som et signal, et symbol, fordi der var sket en så voldsom ting. Det var egentlig ikke, fordi vi troede, at vi kunne fjerne hashhandlen. Det kan man jo ikke,« siger Kirsten Larsen, der er medlem af Christians pressegruppe.

Musiker Andreas Bennetzen, der talte for nedrivningen af hashboderne på fællesmødet inden aktionen, fortæller ligeledes, at boderne skulle ned, så der kan komme et åbent hashmarked med dialog:

»Vi har ikke haft en illusion om at stoppe hashhandlen. Men vi ønsker så lidt vold som muligt.«

Adspurgt om, hvad det konkret er, christianitterne skal gøre herfra, svarer Frank Jensen:

»Christiania skal holde fast i den kommunikation, der var så klar den fredag morgen, hvor de hev hashboderne ned.«

Spørgsmål: Men er det nok at sige noget?

»Christianitterne kan jo ikke selv gå ud og fjerne pusherne, det er politiets opgave. Det giver sig selv.«

Frank Jensen tilføjer, at han gentagne gange skrevet til skiftende regeringer, at Københavns Kommune gerne vil overtage ansvaret for den hash, der sælges i byen.

»Den skal ikke være hos kriminelle bander. Det ville være langt bedre, at brugere af hash kunne købe det legalt et andet sted. Men så længe, det her ikke er lovligt, så kan jeg jo heller ikke på nogen måde bifalde, at der sælges hash. Så jeg tager klart afstand fra illegal hashhandel uanset, om det sker på Nørrebro, i Tingbjerg eller på Christiania,« siger overborgmesteren.

Christianitterne holder fællesmøde torsdag klokken 20 i den Grå Hal, hvor de blandt andet skal diskutere hashmarkedet.