Overblik: Vores nabolande tager også asylansøgeres værdier

Vi er ikke alene – der er efterhånden mange steder i Europa, hvor asylansøgere er tvunget til at aflevere værdigenstande og kontanter over et vist beløb.

Danmark er ikke alene i EU om at kræve, at flygtninge, der har midler ud over et minimumsbeløb, selv skal betale for dele af deres ophold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark

Allerede før regeringens seneste lovforslag, der tirsdag blev vedtaget i Folketinget, har den danske Udlændingestyrelse haft mulighed for at konfiskere værdier og kontantbeløb over 10.000 kr. fra asylansøgere. Trods hjemmel i udlændingelovgivningen har ingen asylansøgere i perioden 2010-2015 betalt for eget ophold. Regeringens seneste forslag har mødt hård kritik i både EU og i FNs Menneskerettighedsråd, men Danmark er langt fra det eneste europæiske land, der lader asylansøgere betale for deres eget ophold i asylcentrene.

Holland

I Holland har myndighederne siden 2008 krævet, at asylansøgere deklarerer eventuelle opsparinger eller værdigenstande ved indrejse i landet, skriver den britiske avis Guardian. Hvis enkeltpersoner har værdier for mere end 5.895 euro (43.990 kr.), vil asylansøgeren få konfiskeret overskydende beløb af myndighederne. For familier er det tilsvarende beløb 11.790 euro (87.981 kr.). En række personlige ejendele er dog undtaget, herunder vielsesringe, mobiltelefoner og computere. Samtidig kræver Holland, at arbejdende asylansøgere, der fortsat bor på asylcentre, skal aflevere mere end 75 pct. af deres indtægter for at dække kost og logi. I løbet af de seneste fire år har flygtninge betalt mere end 700.000 euro (5.223.680 kr.) til den hollandske stat til dækning af omkostninger i forbindelse med deres ophold i asylcentre.

Schweiz

I Schweiz udleverer myndighederne et regelsæt til nyankomne asylansøgere. Heri lyder det blandt andet: »Hvis De ved deres ankomst i modtagelsescenteret er i besiddelse af værdier, der omregnet overstiger 1.000 schweizerfranc (6.795,70 kr., red.), er De forpligtet til at aflevere disse finansielle midler mod udlevering af en kvittering.« Ifølge TV-stationen SRF har blot 112 personer i løbet af 2015 fået konfiskeret værdigenstande eller kontanter af de schweiziske myndigheder. Den samlede værdi beløber sig til 210.000 schweizerfranc (1.427.097kr.). Værdigenstande med affektionsværdi som eksempelvis smykker eller vielsesringe er dog undtaget fra de schweiziske regler. Hvis asylansøgere forlader Schweiz inden for syv måneder, får de det konfiskerede beløb tilbage. De schweiziske myndigheder kræver også, at flygtninge betaler for deres egen asylprocedure, hvis de får opholdstilladelse og arbejde i Schweiz. I så fald skal asylansøgere i en periode på maksimalt ti år forpligtet til at betale en særlig afgift på ti pct. af deres løn for at dække et samlet beløb på 15.000 schweizerfranc (101.935 kr.).

Tyskland

Flere tyske delstater følger i øjeblikket føderale retningslinjer i tysk lovgivning, der giver lokale myndigheder mulighed for at konfiskere både kontanter og værdigenstande fra asylansøgere. I Bayern må asylansøgere beholde værdier op til 750 euro (5.596 kr.), mens nabodelstaten Baden-Württemberg konfiskerer kontanter og genstande, der overstiger en værdi af 350 euro (2.611 kr.). Ifølge avisen Die Zeit foretager tysk politi dog forholdsvist sjældent eftersøgninger eller ransagninger af hos asylansøgere. I delstaten Thüringen beslaglagde myndighederne dog sammenlagt 18.000 euro (134.323 kr.) fra i alt 35 asylansøgere. Paragraf syv i den tyske asyllovgivning, der giver mulighed for at konfiskere værdigenstande og kontanter, blev vedtaget i 1993. En tillægsparagraf fra 1998 giver tyske myndigheder mulighed for at konfiskere værdier på forhånd for at forhindre, at asylansøgere bruger penge på andet end de sociale ydelser, som de er forpligtede til at betale.

Norge

I Norge foreslår stemmer i det indvandringsskeptiske Fremskrittspartiet, at den norske regering kopierer det danske forslag og fratager asylansøgere værdier og kontanter, der overstiger 10.000 norske kroner (7.890 kr.). »Hvis man tænker på, at vi tager 85 pct. af indkomsten fra ældre, der flytter på plejehjem for at finansiere deres ophold, er det kun ret og rimeligt, at vi også indsamler penge fra dem, der kommer til os med en masse af dem,« siger Geir Are Winther fra Fremskridtspartiets lokalafdeling i Tromsø til NRK.