OVERBLIK: Sådan er integrationsprogrammet - og konsekvenserne, hvis man ikke følger det

Kulturminister Bertel Haarder (V) langer i et interview i dagens avis ud efter regeringens eget integrationsprogram, som han mener, lærer flygtninge, at alt er gratis i Danmark. Men hvad er integrationsprogrammet egentlig?

Flygtninge skal igennem et integrationsprogam, når de kommer til Danmark, hvis der ikke skal skæres i kontakthjælpen eller andre ydelser.Billedet er et arkivfoto og parret har således intet med at artiklen at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er regeringens eget integrationsprogam, som Kulturminister Bertel Haarder (V) i dag langer ud efter i dagens avis? Det kan du læse her, samt få svar på, hvem det henvender sig til, og hvad konsekvenserne er, hvis det ikke bliver gennemført.

Hvem er henvender integrationsprogrammet sig til?

Integrationsprogrammet er rettet mod flygtninge og familiesammenførte, det blev indført 1. september 2015 for at styrke deres incitament til at hurtigt at komme i arbejde og dermed blive bedre integreret.

Flygtninge, som modtager offentlig forsørgelse i form af integrationsydelese eller kontakthjælp, har både pligt til at deltage i integrationsprogrammet, og de skal samtidig stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Programmet skal afsluttes inden for fem år.

Hvad er formålet med integrationsprogrammet?

Hovedformålet er, at flygtninge hurtigst muligt skal være selvforsørgende, fordi de er kommet i arbejde. Det skal styrke integrationen, og derfor er en del af programmet også, at flygtninge modtager danskundervisning på sprogskoler. Desuden skal flygtningene opnå at blive »deltagende og ydende medborgere.«

Det betyder, at programmet afsluttes, når en deltager kommer i ordinær beskæftigelse eller ordinær uddannelse og har bestået danskprøven.

Hvad indeholder integrationsprogrammet?

Programmet består af danskuddannelse, der skal kunne gennemføres på tre år, men programmet kan have en varighed på op til 5 år. Den består af bl.a. danskundervisning, og er opdelt i tre grupper, som afhænger af, hvilken uddannelsesmæssigbaggrund flygtningen har. Uddannelsens afsluttes med en prøve.

I forbindelse med uddannelsen har man sprogundervisning og undervisning i danske kultur- samfunds- og arbejdsmarkedsforhold.

Det kombineres med en målrettet indsats til at få flygtninge i arbejde. Indsatsen består af opkvalificering af flygtningens færdigheder, virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud.

Programmet skal være på 37 timer om ugen inkl. forberedelse.

Hvad er konsekvensen, hvis flygtninge ikke deltager?

Hvis flygtninge, som modtager integrationsydelse eller kontanthjælp, ikke deltager i programmet eller ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet som krævet, kan der trækkes i kontanthjælpen eller integrationsydelsen.

Det betyder, at flygtningen skal overholde de aftaler, som er indgået med kommunen om, hvordan og inden for hvilke områder, den pågældende skal søge job, og udlændingen skal registrere alle sine jobsøgningsaktiviteter i en joblog på Jobnet.

Hvem står for integrationsprogrammmet

Det er kommunernes opgave at tilbyde programmet til flygtninge og familiesammenførte, mens sprogskolerne er forpligtede til at tilbyde danskundervisning, der kan kombineres med arbejde.

Kilde: Udlændige-, Integrations og Boligministeriet