Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Statsadvokaten i København har ifølge Politiken besluttet, at der skal rejses tiltale mod vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé for at have løjet i retten i den såkaldte Tibetsag.
Her er de vigtigste begivenheder i sagen:
* Kinas præsident, Hu Jintao, var på statsbesøg fra 14. til 16. juni 2012.
* Demonstranter måtte ikke være synlige for præsidenten, besluttede Københavns Politi. Flere fik frataget deres Tibet-flag. En demonstration på Højbro Plads blev skjult bag politiets mandskabsvogne.
* Fra 4. til 7. juni 2013 var Ju Zhengsheng, formand for det kinesiske parlaments overhus, i Danmark. Denne gang hindrede blandt andre motorcykelbetjente folk med tibetanske flag i at være synlige.
* Seks personer anlagde i 2012 sag mod Københavns Politi for ulovlig frihedsberøvelse. I et retsmøde i byretten 22. august 2013 afviste de to politiledere, der nu er blevet tiltalt, at der året før var særlige instrukser om tibetanske flag.
* Folketingets retsudvalg stillede i 2012, 2013, 2014 og 2015 spørgsmål om politiets indsats. Igen og igen afviste politiet, at der var en ordre.
* I 2015 nåede retssagen til Østre Landsret. Dommerne tvang politiet til at frigive radiokommunikation. "Tag flaget fra dem, kom!" lød en af ordrerne.
* Landsret fastslog i en dom 22. september 2015, at politiet "udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident". Dommerne rejste af egen drift spørgsmålet, om politiet krænkede Grundloven og menneskerettighederne.
* Politidirektør Thorkild Fogde anmeldte 28. september 2015 sine politifolk for strafbart forhold til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, efter fund af skriftlig ordre.
* Justitsminister Søren Pind (V) nedsatte 2. oktober 2015 en undersøgelseskommission. Det skyldtes, at Folketinget var blevet ført bag lyset.
* Politilederne Olsen og Oryé blev i oktober 2016 sigtet af DUP for at have løjet i retten i 2013.
* Tibetkommissionen indledte 2. november 2016 afhøringen af cirka 70 personer.
* I april 2017 afleverede DUP sin undersøgelse med afhøringer af 414 personer til Statsadvokaten i København. Heraf 24 potentielt mistænkte med en sigtets rettigheder.
* I december 2017 fastslog Tibetkommissionen, at politiet gav klart ulovlige ordrer i 2012 og 2013. Politiet tilsidesatte borgernes ret til at ytre sig og forsamle sig. Grundloven, menneskerettighederne og politiloven blev krænket.
* Der er grundlag for disciplinærsager mod politiledere Olsen og Oryé, og der var kritik af politiinspektør Mogens Lauridsen.
* Politiets ulovlige optræden skyldtes formentlig den stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt, mener kommissionen.
* Folketinget fik i 2012, 2013, 2014 og 2015 svar, der på flere punkter var "objektivt urigtige, vildledende eller ufyldestgørende", fastslår kommissionen.
* Københavns Politi besluttede 18. april i år at give otte borgere, der havde anlagt retssag, erstatning på hver 20.000 kroner. Nogle havde krævet det halve.
* Folketingets Finansudvalg tilsluttede sig 26. april, at politiet betaler erstatning også i sager, der egentlig er forældede. Potentielt vil op mod 200 personer kunne få erstatning, oplyser Justitsministeriet.
/ritzau/