OVERBLIK: Omstridt PET-bog havnede i et fogedforbud

Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod allerede udgivne artikler og bogen "Syv år for PET".

Ekstra Bladet mener, at statens ageren i sagen om bogen "Syv år med PET" er en politistat værdig. Free/Pressefoto Rigspolitiet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod Ekstra Bladet og Radio24Syv, efter at medierne har offentliggjort uddrag fra bogen"Syv år for PET".

* Bogen omhandler tidligere chef for PET Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten. Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og udgives af forlaget Peoples Press. Udgivelsen skulle efter planen ske 17. oktober.

* PET havde flere gange bedt om en udgave af bogen, så PET kunne vurdere, om den indeholdt fortrolig information.

* Det afviste bogens forfatter, Morten Skjoldager, med den begrundelse, at "manuskripter, artikler eller anden form for journalistisk produktion ikke skal sendes til PET eller nogen andre myndigheder til forhåndsgodkendelse eller censur".

* Baseret på foromtalen af bogen, der lover "en insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste" fik PET torsdag nedlagt fogedforbud mod bogen.

* Det skete, uden at PET havde læst bogen, men på en mistanke om, at den kunne indeholde fortrolig information.

* 5000 udgaver af bogen var dog allerede sendt til boghandlere Danmark over. Samtidigt havde Ekstra Bladet en kopi, som der var skrevet to større artikler om i lørdagsudgaven af avisen.

* Klokken 01:50 natten til lørdag nedlagde Københavns Byret et fogedforbud mod offentliggørelse af materiale fra bogen, inklusive Ekstra Bladet. Ingen medier var til stede ved retsmødet.

* Det er muligt, fordi Retsplejeloven kun tilsiger at "Retten underretter så vidt muligt modparten om tid og sted for mødet."

* Ud over et fogedforbud mod Ekstra Bladet, der på sin hjemmeside har fjernet dele af artiklerne, siger rettens kendelse, at alle bøger skal beslaglægges hos boghandlere og fra Radio 24/7, der også har en kopi.

/ritzau/