Overblik: Nu fortsætter terrorsagen – det ved vi fredag morgen

Onsdag stod PET og flere af landets politikredse bag en større antiterroraktion. Torsdag blev ni personer fremstillet i grundlovsforhør, og fredag morgen fortsætter sagen med fem af dem.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag morgen klokken 8.30 fortsætter grundlovsforhøret i Københavns Byret af fem af de personer, der onsdag blev anholdt i politiets og PETs store antiterroraktion.

Fem sigtet for forsøg på terrorisme

De fem er sigtet for forsøg på terrorisme efter straffelovens paragraf 114, stk. 1, nr. 1, jf. paragraf 21 »idet de sigtede forsøgte at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet,« som der står i sigtelsen mod dem.

Det drejer sig om fire mænd og én kvinde. De er alle i 20erne.

Grundlovsforhøret, der skal afgøre, om de sigtede skal varetægtsfængsles, begyndte torsdag formiddag, men blev afbrudt om aftenen, uden at man var nået igennem hele processen. Ifølge TV 2 består sagen af cirka 3.300 siders materiale, og grundlovsforhøret mod de fem ventes at være afsluttet ved middagstid fredag.

Alle fem nægter sig skyldige.

Tre varetægtsfængslet for at ville fremstille »Satans mor«

Grundlovsforhøret begyndte klokken 11.30 torsdag samtidig med et andet grundlovsforhør ved Københavns Byret. Her blev tre personer, der også blev anholdt onsdag, og som er sigtet efter straffelovens paragraf 114 for forsøg på terrorisme, varetægtsfængslet frem til 8. januar.

De tre – to mænd og én kvinde – har ifølge sigtelsen forsøgt at anskaffe sig komponenter til at fremstille sprængstof, der skulle benyttes til »en eller flere bomber til brug for en eller flere terrorhandlinger«. Det fremgår af sigtelsen.

Her kan man også læse, at sprængstoffet, de har forsøgt at fremstille, er TATP – også kendt som »Satans mor« – der er et særdeles kraftigt og ustabilt sprængstof. TATP blev blandt andet brugt ved terrorangrebet i London i 2005, ved angrebene på Sri Lanka i april og af den etbenede eksbokser Lors Dukajev, der – utilsigtet – sprængte en mindre bombe på et toilet på Hotel Jørgensen i København.

Sag i Odense mod 29-årig ført bag dobbelt lukkede døre

Endelig blev en 29-årig mand varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør i Odense. Manden blev onsdag anholdt på en trelænget gård i Munkebo sydøst for Odense og skal sidde varetægtsfængslet indtil 9. januar.

Modsat sagerne i København, der blev ført bag lukkede døre, blev sagen i Odense ført bag dobbelt lukkede døre. Det betyder, at pressen og offentligheden end ikke kunne få at vide, hvad den 29-årige mand er sigtet for.

Ifølge Politiken talte manden, der kommer fra Gambia, engelsk i retten. I København var der én tolk til stede, men alle de otte tiltalte talte eller forstod i forskellig grad dansk. De sigtedes nationalitet kendes endnu ikke.

Der er nedlagt navneforbud i sagerne. Det betyder, at pressen ikke må gengive navne eller informationer, der gør, at de sigtede kan identificeres.

Mulige mål

Der er intet endnu kommet frem om deres mulige mål, men af de sigtelser, pressen har fået adgang til, står der »et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet«. Formuleringen er dog set før, og skal ikke nødvendigvis læses sådan, at politiet og PET ikke ved, hvor de sigtede eventuelt planlagde at udføre de terrorangreb, de er tiltalt for.

GRAFIK

De øvrige anholdte

Onsdag meddelte Københavns Politi og PET på et fælles pressemøde, at cirka 20 var anholdt. Alle dem, man havde gået efter, var blevet anholdt, lød det. Tidligere har både 20, 21 og senest 22 anholdte været nævnt.

Ud over de ni allerede omtalte – de tre, der er varetægtsfængslet og sigtet for forsøg på terror, de fem, der endnu er i grundlovsforhør og manden i Odense – er de øvrige blevet løsladt. De er dog fortsat sigtet i sagen.