Overblik: Nu begynder rigsretssagen mod Støjberg – her er dagens afgørende spørgsmål

Rigsretssagen mod Inger Støjberg tager formelt sin begyndelse i dag. Få overblikket over sagen her.

 
Nu begynder rigsretssagen mod den forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Det hele sker med et forberedende retsmøde. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På denne fredag den 25. juni begynder rigsretssagen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Det sker med et såkaldt forberedende retsmøde klokken ti.

Det forberedende retsmøde er den formelle begyndelse på rigsretssagen og har til formål at sætte rammerne om de kommende måneders retsmøder.

Flere medier vil i dag være til stede og transmittere direkte fra Folketingets Landstingssal.

Inger Støjberg har tidligere fremsat et lovforslag om at få sendt hele rigsretssagen direkte ud i danskernes stuer, men det blev stemt ned af et flertal i Folketinget tidligere i juni.

Både DR, TV 2, Ritzau, Politiken og dk4 har fået tilladelse til at sende billeder og lyd direkte fra Folketingets Landstingssal. Men det er lige nu et åbent spørgsmål, om medierne får lov til at sende meget mere end et par minutter.

Sendetilladelsen gælder nemlig kun for indledningen på det forberedende retsmøde. Derfor vil Rigsretten fredag som noget af det første tage stilling til, om hele mødet og den efterfølgende rigsretssag i september kan transmitteres.

På fredagens forberedende retsmøde vil Rigsretten også behandle spørgsmål om eventuelle habilitetsproblemer samt betydningen af skærpende omstændigheder i anklageskriftet.

Selve rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder 2. september, og sidste retsmøde afholdes 30. november. Der ventes at falde dom i sagen inden jul.

Genopfriskning: Det handler sagen om

Inger Støjberg anklages for som minister at stå bag en ulovlig instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Den spæde begyndelse var en artikel i Berlingske i januar 2016 med en nyhed om mindreårige asylansøgere, som var gift og boede med en voksen.

9. februar samme år udgik en instruks fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at alle asylpar, hvor den ene er mindreårig, skulle adskilles.

Inger Støjberg (V) blev advaret om, at en sådan praksis vil være ulovlig, da parrene har krav på individuel sagsbehandling.

I 2017 konkluderede Ombudsmanden, at instruksen var ulovlig.

Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

Før folketingsvalget i 2019 var der ikke politisk flertal for at nedsætte en kommission. Det skete så i januar 2020, og det er den, der hedder Instrukskommissionen.

I december 2020 kom kommissionen med en delberetning, der slog fast, at instruksen var »klart ulovlig«. Inger Støjberg blev advaret, og hun misinformerede Folketinget.

6. januar fremlagde to advokater deres vurdering af sagen for et underudvalg i Folketinget. Advokaterne konkluderede, at der var en »rimelig formodning« om dom, hvis der blev rejst en sag.

2. februar vedtog stort flertal i Folketinget at stille Støjberg for Rigsretten – den sjette rigsretssag i danmarkshistorien. Støjberg forlod siden Venstre, efter at størstedelen af partiets mf'er stemte for en rigsretssag.

I dag, 25. juni, er der et forberedende retsmøde.

Inger Støjberg har først afvist, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

ritzau