OVERBLIK: Korruptionsskandalen i Sydkorea

Sydkorea vil have udleveret en 21-årig kvinde, som er efterlyst i en sag, der involverer landets præsident.

FILES-SKOREA-DENMARK-POLITICS-
Den sydkoreanske dressurrytter Chung Yoo-ra er fængslet i Danmark i en sag, der trækker tråde til den korruptionsanklagede præsident Park Geun-hye. Chung Yoo-ra er et kendt navn i hestesportskredse og har tidligere vundet en guldmedalje i dressurridning ved Asian Games i 2014. Scanpix/Prakash Singh Fold sammen
Læs mere

Aalborg. En 21-årig sydkoreansk dressurrytter, Chung Yoo-ra, er fængslet i en sag, der trækker tråde til Sydkoreas suspenderede præsident Park Geun-hye.

Læs om forløbet her.

* Nordjyllands Politi anholdt kvinden 1. januar 2017 på en adresse i Aalborg-forstaden Gug. Det skete efter tip fra en sydkoreansk journalist.

* 2. januar blev kvinden fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aalborg. Hun blev frihedsberøvet i fire uger, fordi retten fandt, at der var risiko for, at hun ville flygte ud af landet, hvis hun forblev på fri fod.

* 3. januar stadfæstede Vestre Landsret kendelsen om fængslingen.

* Sydkorea har efterlyst Chung Yoo-ra via Interpol.

* Hun er sigtet for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet og for at have udnyttet sin position i det sydkoreanske samfund til at opnå adgang til et eliteuniversitet.

* Den 21-årige kvindes mor, Choi Soon-sil, er fængslet i Sydkorea, hvor hun er anklaget for millionsvindel og for magtmisbrug.

* Choi Soon-sil er veninde med præsident Park Geun-hye, og hun skal have fungeret som uofficiel rådgiver for præsidenten.

* Denne position har hun ifølge anklagen fra de sydkoreanske myndigheder misbrugt til at afpresse store virksomheder.

* Pengene er ifølge anklagen blevet brugt til at finansiere datterens luksusliv og køb af dyre dressurheste i Danmark.

* Præsident Park Geun-hye er suspenderet fra sit embede, fordi parlamentet i Sydkorea har besluttet at indlede en rigsretssag mod hende.

* Sagen har fået tusindvis af sydkoreanere på gaden for at demonstrere mod statslederen.

* Hvis de danske myndigheder træffer afgørelse om at udlevere den 21-årige kvinde til Sydkorea, kan beslutningen indbringes for domstolene.

Kilder: Reuters, Ritzau.

/ritzau/