Overblik: Kæmpe IS-læk kan have hjulpet dansk politi

Et stort lækket navneregister fra Islamisk Stat kan have hjulpet dansk politi på vej med anholdelser.

Læs mere
Fold sammen

København: Der kan have været en stor portion held indblandet i de fire anholdelser, som dansk politi foretog torsdag.

De fire personer er anholdt, fordi de mistænkes for at have ladet sig hverve til terror i organisationen Islamisk Stat, og de blev fredag fremstillet i Retten på Frederiksberg.

Af sigtelserne fremgår det, at beskyldningen om hvervning gælder fra forskellige tidspunkter i 2013. Det bemærkelsesværdige er, at tidspunkterne er ganske præcise: 16. juni, 1. juli, 9. september, 11. november.

De præcise datoer kan underbygge forlydender i pressen om, at sagen bygger på oplysninger i interne dokumenter fra Islamisk Stat, som tidligere i år blev lækket til britiske medier.

Læs om de interne dokumenter fra Islamisk Stat her:

* I starten af marts skrev britiske medier, at de havde fået fat i et omfattende datalæk fra Islamisk Stat.

* Lækket indeholdt oplysninger som navne, adresser, telefonnumre, kontakter, kamperfaring og blodtyper på 22.000 krigere fra Islamisk Stat.

* I lækket var blandt andet spørgeskemaer, som mindst 1736 IS -krigere har udfyldt for at blive indrulleret i bevægelsen.

* Blandt navnene i lækket var syrienkrigere fra 51 forskellige lande, herunder Storbritannien, det nordlige Europa, Mellemøsten, Nordafrika, USA og Canada.

* I dokumenterne optræder der 12 danske syrienkrigere ifølge Politiken, der har kunnet bekræfte identiteten på mindst syv af dem.

* Dokumenterne indeholdt også navne på "martyrer" - en liste over IS-medlemmer, der ønsker at udføre selvmordsangreb og er blevet oplært i hvordan.

* Lækket havnede hos den britiske presse, efter at en anonym kilde, der kalder sig Abu Hamed, gav dokumenterne til en Sky News-journalist i Tyrkiet.

*Abu Hamid havde forladt IS og stjal usb-stikket, fordi den militante bevægelse "ikke længere har noget med islam at gøre", har han forklaret til Sky News.

* Efter lækket af dokumenterne kom frem i den britiske presse, oplyste de tyske myndigheder, at de også kendte til det alenlange navneregister.

Kilde: Sky News og Ritzau.

/ritzau/