Overblik: Hvem bliver smittet og indlagt med covid-19?

Hvilke aldersgrupper bliver smittet og indlagt nu sammenlignet med tidligere? Få svaret her.

Statens Serum Instituts tal viser, at der blandt covid-19-smittede er en større andel af børn end tidligere. På billedet ses et covid-19-afsnit på et af landets sygehuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere centrale coronatal er steget de seneste uger, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har truet med restriktioner, hvis ikke flere danskere vaccineres mod covid-19.

Onsdag nåede smittetallet op det højeste niveau siden januar, og ministeren har indkaldt Folketingets partier til en »grundig briefing« fredag.

Hvilke grupper er det, der bliver smittet og indlagt?

Det forsøger vi her at gennemgå på baggrund af tal fra Statens Serum Institut.

Børn fylder nu mere blandt smittede

Tallene viser, at der blandt smittede er en større andel af børn end tidligere. Udviklingen var forventet som følge af øget aktivitet og tættere kontakt, efter at skolerne genåbnede efter sommerferie og nedlukninger, men tallene er alligevel markante og værd at bide mærke i.

Indtil udgangen af september udgjorde de nul- til niårige cirka otte procent af i alt cirka 360.000 smittetilfælde. I oktober fylder børnene næsten 14 procent af de siden da yderligere 22.000 registrerede smittetilfælde.

Folk under 50 år udgør en større del af de indlagte

Ser vi på alderen blandt dem, der nu bliver indlagt på hospitalet med covid-19, har billedet ændret sig markant. Generelt fylder personer under 50 år nu mere blandt nyindlæggelser, og omvendt fylder ældre personer mindre.

Eksempelvis udgjorde 30- til 39-årige 8,6 procent af de godt 17.000 coronaindlæggelser, der fandt sted fra begyndelsen af epidemien til 30. september. Med hensyn til indlæggelserne den seneste måneds tid udgør aldersgruppen nu 13 procent. Altså er der tale om en betydelig vækst.

Et andet eksempel: Personer i 20erne udgør i dag 8,5 procent af indlæggelserne mod 6,2 procent tidligere.

Hvor mange indlægges af de ældre?

Selvom yngre coronapatienter altså fylder mere i statistikken og på hospitalerne, end de tidligere gjorde, er det stadig i høj grad sådan, at det er ældre, der bliver indlagt.

Uvaccinerede vs. vaccinerede

Der sker selvsagt flere indlæggelser blandt uvaccinerede end blandt vaccinerede. Pr. 100.000 uvaccinerede er 10,6 personer for tiden indlagt. For færdigvaccinerede er tallet 2,8.

Fordi der er i befolkningen er langt flere vaccinerede end ikkevaccinerede, fylder de vaccinerede til gengæld også mere på sygehusene. Det er ikke overraskende, og det betyder ikke, at vaccinerne ikke virker, men at der sker såkaldte gennembrudsinfektioner, fordi vaccinerne ikke dækker 100 procent.

Region Hovedstaden skiller sig ud

Det er fortsat Københavns Vestegn, der skiller sig ud med forholdsvist mange smittede.

Her er en topfem over kommunerne med den højeste incidens de seneste syv dage:

Ishøj (711,7 registrerede smittede pr. 100.000 indbyggere)
Glostrup (536,7 registrerede smittede pr. 100.000 indbyggere)
Brøndby (477,9 registrerede smittede pr. 100.000 indbyggere)
Albertslund (469,3 registrerede smittede pr. 100.000 indbyggere)
Fredensborg (388,1 registrerede smittede pr. 100.000 indbyggere)

Ser vi på indlæggelser, er det også Region Hovedstaden, der skiller sig ud. Over halvdelen af de 212 personer, der er indlagt på landets sygehuse med covid-19, er således indlagt i Region Hovedstaden. Til sammenligning bor 32 procent af Danmark befolkning i regionen.