Overblik: Fem centrale spørgsmål og svar om den hjemsendte Syrien-jihadist

Mandag sendte Tyrkiet en Syrien-jihadist til København med fly. Hvem er han, hvad har han gjort, og hvad skal der ske nu? Få overblik over sagen lige her.

Ahmed Salem el-Haj (nummer to fra venstre) var blandt de fire bevæbnede mænd, der i en video i 2013 optaget i Syrien skød til måls efter billeder af en række danske personligheder, blandt andet politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump fra YouTube

Mandag skete det, som Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har truet med så længe: De første europæiske Syrien-jihadister blev sendt tilbage.

Det betød, at en 28-årig dansk statsborger blev anholdt kort før klokken 17 om eftermiddagen, da et fly fra Istanbul ankom til Københavns Lufthavn. Manden er blevet identificeret som Ahmed Salem el-Haj, der i februar 2013 rejste til Syrien og siden tilsluttede sig Islamisk Stat (IS).

Hvem er han?

Ahmed Salem el-Haj er fra Aarhus og kom inden sin afrejse til Syrien i Grimhøjmoskeen i Brabrand. Det skrev Weekendavisen i forbindelse med et interview med Syrien-jihadisten og hans nærmeste.

Kort tid efter sin ankomst til Syrien optrådte el-Haj på en video sammen med tre andre danske Syrien-jihadister, hvor der blev skudt til måls efter seks navngivne, kendte danskere. Blandt dem var tidligere statsminister og generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, folketingsmedlem Naser Khader (K) og tegneren Kurt Westergaard. Ifølge Weekendavisen menes el-Haj at være den eneste overlevende af de fire fra videoen, hvor der bliver talt dansk.

I 2017 blev Ahmed Salem el-Haj alvorligt såret af en tøndebombe på et marked i Raqqa. Sammen med sin kone og parrets to børn blev han i slutningen af 2017 år smuglet over grænsen til Tyrkiet, hvor han siden blev anholdt.

Hvad har han gjort?

I Tyrkiet blev Ahmed Salem el-Haj idømt fire års fængsel for at have tilsluttet sig IS, men allerede efter et års afsoning blev han overført til et udrejsecenter i landet. Allerede kort tid efter hans anholdelse begærede den danske rigsadvokat Syrien-jihadisten udleveret.

Det gjorde Rigsadvokaten, fordi el-Haj i foråret 2014 blev fængslet in absentia – uden at han var til stede – i Danmark for dels at skyde til måls efter billeder af de navngivne personer, dels at have tilsluttet sig IS.

Ved sin ankomst til Københavns Lufthavn mandag blev Ahmed Salem el-Haj anholdt af Københavns Politi. Han er ifølge en pressemeddelelse sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 114, der vedrører terror, og paragraf 136, der handler om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

I videoen kan man se billederne af de personer, som de fire mænd skød efter: Morten Storm, Lars Hedegaard, Naser Khader, Ahmed Akkari, Anders Fogh Rasmussen og Kurt Westergard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump fra YouTube.

Hvorfor kommer han til Danmark?

Det er der flere årsager til: Den danske rigsadvokat begærede ham i december 2017 udleveret. Men en anden grund er, at Erdogan og Tyrkiet vil sende et budskab.

»Vi vil ikke beholde dem for evigt. Vi er ikke et hotel for noget lands IS-krigere,« sagde Tyrkiets indenrigsminister, Süleyman Soylu, fredag om de hundredvis af IS-jihadister, der sidder i tyrkiske fængsler.

I en analyse skrev Berlingskes korrespondent i Mellemøsten, Carolina Kamil, at Tyrkiets beslutning om at udsende udenlandske IS-jihadister skulle ses i sammenhæng med den militære offensiv i den nordøstlige del af Syrien.

Tyrkiet har fået kritik fra flere sider for offensiven og er samtidig blevet anklaget for at kridte banen op for IS – noget, tyrkerne selv har afvist.

Og så er der selvfølgelig det faktum, at Ahmed Salem el-Haj er dansk statsborger. Som Thorkild Høyer, der har årtiers erfaring som advokat med speciale i blandt andet terrorsager, forklarede til Berlingske mandag.

»Det er det rene bullshit, når politikerne står i kø for at fortælle, at han skal blive i Tyrkiet, at han skal afvises ved grænsen, at tyrkerne må beholde ham, at han er Tyrkiets ansvar,« siger advokaten.

»Det er snak, det er spin, det passer ikke, og de ved det. Han er dansker. Færdig. Han er vores ansvar, og vi kan efter al international ret ikke unddrage os ansvaret for ham.«

Hvad siger politikerne?

Det er ikke ligefrem, fordi Christiansborg har taget imod el-Haj med åbne arme.

»Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark,« lød de første linjer i et opslag, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag lagde på sin Facebook-profil.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skrev i et svar, at »fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet«.

Naser Khader (K), hvis billede var blandt dem, el-Haj i den omtalte video skød til måls efter, fortæller, at han først blev orienteret af Politiets Efterretningstjeneste (PET) mandag. Han havde dog meget gerne været fri for, at el-Haj kom til Danmark.

»Hvis han en dag stod på hovedbanegården i København eller alene i lufthavnen, ja, så måtte vi jo anholde ham og få ham straffet, men at medvirke aktivt til hans hjemkomst ved at kræve ham udleveret, det fatter jeg ikke. Jeg antager, at vi også har betalt hans flybillet, ligesom vi vel også skal betale handicaphjælper og hans handicapbil, fordi han blev såret i Syrien,« siger Naser Khader til Berlingske.

Hvad skal der ske nu?

Politiet har 24 timer til at fremstille Ahmed Salem el-Haj i et grundlovsforhør. Det vil derfor ske tirsdag, hvor han formentlig vil blive varetægtsfængslet.

Ifølge forsvarsadvokat Mette Grith Stage vil sagen herefter blive kørt som alle andre alvorlige overtrædelser af straffeloven.

»Så skal det vurderes nu, hvor han er til stede, om der stadig er begrundet mistanke imod ham, og om han fortsat skal varetægtsfængsles. Herefter kører det ellers som en ganske almindelig straffesag,« forklarede hun mandag til Berlingske.