Overblik: Det ved vi om skyderiet på Christiania

Den formodede gerningsmand bag et skyderi på fristaden onsdag, hvor to betjente og en civil blev ramt af skud, er anholdt. Berlingske giver dig overblikket over sagen her.

Tidligt torsdag morgen var et stort område på Christianshavn omkring Christiania fortsat afspærret af polititape, bevæbnede betjente og blå blink. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er der sket?

Under en opgave på Christiania sent onsdag aften blev to betjente og en civil person skudt. Skuddene faldt omkring kl. 23.

Der var tale om en planlagt opgave, hvor politiet skulle fange dagens omsætning i en af hashboderne på Pusher Street, fortalte chefpolitiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde torsdag middag.

Der var tale om en bod, som politiet havde holdt under observation »i nogle dage«, fortalte han.

Betjentene, der begge var klædt i civilt, ville anholde den mistænkte person, som er et kendt ansigt fra hashmiljøet i fristaden. De anråbte ham og råbte, at de var fra politiet, da han kom kørende på cykel. Det fik manden til at trække en pistol, han havde skjult, og affyre skud. Det skete tæt ved Fredens Ark, og det lykkedes efterfølgende gerningsmanden at stikke af fra stedet.

På nuværende tidspunkt er det endnu uvist, hvor mange skud gerningsmanden nåede at affyre. Der er på stedet fundet flere patronhylstre kaliber 22.

Hvor mange er såret?

To betjente og en civil person er blevet såret.

Den ene betjent blev skudt i hovedet, og hans tilstand betegnes som kritisk. Han er blevet opereret i løbet af natten.

Den anden betjent og den civile blev begge ramt i benet. De meldes begge udenfor livsfare.

»Vores tanker går til familien. Det er en tung nat for politiet og familien. Vi håber og tror det bedste for betjenten og hans familie,« udtaler politidirektør Thorkild Fogde på et pressemøde tidligt torsdag.

De pårørende til de to betjente er underrettet. Den civile er en udenlandsk borger, der ikke har pårørende i Danmark.

Hvem er gerningsmanden?

Gerningsmanden blev anholdt tidligt torsdag morgen på en adresse ved Vinkelhusene i Kastrup kl. 6.45. Allerede først på natten havde politiet gjort det klart, at man havde en stærk formodning om, hvem gerningsmanden er.

»Politiets Aktionsstyrke omringede adressen, hvor en betjent råbte manden an, da denne forsøgte at flygte fra stedet,« lyder det i en pressemeddelelse fra politiet.

Manden var igen bevæbnet, og det førte til en kort skududveksling, hvor den mistænkte blev ramt. Derfor er Den Uafhængige Politimyndighed orienteret, oplyser politiet.

»Jeg kan ikke sige så meget om forløbet, fordi det bliver undersøgt af Den Uafhængige Politimyndighed, som det er procedure, når politiet afgiver skud,« sagde Jørgen Skov på et pressemøde.

På stedet blev der fundet et patronhylster af samme kaliber, som blev brugt under skyderiet på Christania, skriver Den Uafhængige Politiklagemynighed i en pressemeddelelse.

Politiet valgte tidligt torsdag at offentliggøre et billede og en beskrivelse af manden, der er 25 år og måler cirka 175 cm. Manden er dansk statsborger.

I løbet af natten er to andre personer ligeledes blevet anholdt, hvoraf den ene igen er løsladt.

Hvad sker der nu?

Umiddelbart efter episoden lagde politiet en jernring omkring fristaden, for at finde gerningsmanden, og en stor del af Christianshavn omkring Christiania var fortsat afspærret tidligt torsdag morgen.

Københavns Politi havde til opgaven tilkaldt ekstra styrker og allieret sig med andre politikredse i Danmark samt svensk politi i jagten på gerningsmanden.

 

I løbet af natten har politiet lavet otte ransagninger rundt omkring i København. Det var i forbindelse med en af de ransagninger, at en anden person med tilknytning til episoden blev anholdt, skriver Ritzau. Over 100 personer er angiveligt blevet tilbageholdt på Christiania natten til torsdag.

Den formodede gerningsmand bliver fremstillet i grundlovsforhør in absentia kl. 14. Politiet vil »med stor sandsynlighed« begære lukkede døre, oplyste Jørgen Skov.

Der er ikke planlagt flere pressebriefinger.