Overblik: Det ved vi om coronavirussen

Den smitsomme coronavirus har på kort tid været skyld i 106 dødsfald, og forskere verden over arbejder på at komme til bunds i udbruddet, der stadig er behæftet med mystik. Her er, hvad vi ved om virussen indtil videre.

Personale overvåger en varmescanner i Dominique Edward Osok-lufthavnen i Sorong i Indonesien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antara Foto/Reuters/Ritzau Scanpix

En ny virus har med hast spredt sig i Kina og er nu også nået til den vestlige del af kloden.

Corona er en gruppe af virusser, som kan forårsage forkølelseslignende symptomer, og de fleste mennesker bliver smittet med en på et tidspunkt i deres liv. Ofte florerer virusserne i dyreriget, men uden at sprede sig til mennesker.

Det seneste tilfælde, som har det nøjagtige navn 2019-nCoV, er imidlertid anderledes.

170 mennesker er omkommet verden over som følge af virussen, og antallet af smittede er i skrivende stund på mere end 4.500 bekræftede tilfælde ifølge CNN.

27. januar blev det første tilfælde af coronavirus opdaget i Tyskland skrev det bayerske delstatsministerium for sundhed i en pressemeddelelse.

Det menes, at udbruddet er knyttet til et marked i Wuhan, og Kina har nedlagt et forbud mod salg af vildt og opfordrer borgere med symptomer til at holde sig inden døre i to uger. Det rapporteres, at flere smittede i Kina har fortalt, at de ikke har været i nærheden af markedet i Wuhan, men de kinesiske myndigheder mener, at virussen kan tilpasse sig og sprede sig mellem mennesker.

31. december sidste år blev WHO alarmeret om flere tilfælde af lungebetændelse i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Virussen, der var skyld i lungebetændelsen, matchede ikke nogen andre kendte former for virusser.

I begyndelsen centrerede virussen sig omkring Wuhan, hvor den menes at være opstået, men flere tilfælde er blevet opdaget i USA, Australien og Frankrig.

WHO har siden arbejdet sammen med kinesiske myndigheder og eksperter fra hele verden for at få større kendskab til smitten. Eksperter mener, at der stadig er et stort mørketal i forhold til, hvor mange der egentlig er smittet med virussen. Det vides altså ikke, hvor stor risiko for dødelighed virussen bærer med sig.

22. januar publicerede et tidsskrift nye resultater, der pegede på, at virussen formentlig stammer fra en blanding af flagermus og giftslanger. Årsagen kan være, at giftslanger, der har spist inficerede flagermus, formentlig har været den sidste værtsorganisme, før smitten blev overført til mennesker. Det er imidlertid et mysterium, hvordan coronavirus har kunnet tilpasse sig et vekselvarmt dyr som en slange. På markedet i Wuhan, hvor smitten efter alt at dømme blev overført til mennesker, blev der også solgt slanger.

Søndag aften den 26. januar blev yderligere to tilfælde opdaget i USA, som i alt har opfanget fem smittebærere, og samme aften berettede svenske medier om, at to mulige tilfælde af coronavirussen er ved at blive undersøgt i Malmø. Det det kom dog frem, at der var tale om falsk alarm.