Over lårhullet er kønskransen

Swippe, twerk, fotobombe, lårhul og gastroseksuel er blot nogle af de mange nye ord, der er blevet registreret af Dansk Sprognævn i år.

Slanke lår er et så stort ideal, at nogle teenagere går meget op i at have et "lårhul". Ordet kommer fra det amerikanske thigh gap, og er nu på vej ind i det danske sprog.Foto: Robyn Beck/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kan twerke med din numse, du kan lade et fladlusdambrug vokse frem på din overlæbe, du kan studere dit lårhul i spejlet, og du kan swippe penge med din phablet.

Twerk, phablet og lårhul er sammen med fladlusdambrug blot nogle af de mange nye ord, der er blevet registreret af Dansk Sprognævn i år, og som af nævnet bliver betragtet som debutanter i det danske sprog i 2013.

En række af de nye er ord bliver præsenteret på sprognævnets hjemmeside. Fælles for dem er, ifølge direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, at de på den ene eller anden måde er sjove eller spændende eller »siger noget om, hvordan vi danner ord, og hvad vi gør med sproget«.

Et sådant ord er bededame, altså en kvindelig bedemand.

»Normalt ville man sige bedekvinde, som man siger forkvinde i stedet for formand. Men her har man altså valgt dame. Måske er det et forsøg på at sende et andet signal end bedekvinde, der næsten lyder som sørgekone eller sådan noget,« forklarer hun.

En ting er, at et ord et nyt. Noget andet er, om det bliver så integreret en del af det danske sprog, at det finder vej til Retskrivningsordbogen. Sabine Kirchmeier-Andersen vil ikke komme med bud på, hvilke af de nye ord der måske senere bliver optaget i Retskrivningsordbogen.

Nydelige og poetiske ord

Men hun tilføjer, at et ord som kønskrans kan have potentialet.

»Jordemødre vil hellere bruge det i stedet for jomfruhinde. De er i kontakt med mange unge kvinder, og det kan betyde meget for, i hvilken grad ordet vil blive brugt,« siger hun.

Sprognævnets direktør fremhæver, hvordan et ord som 'at google' »har haft en lynkarriere« og hurtigt fundet vej til Retskrivningsordbogen, mens andre ord »er længere om det«.

Et af de nye ord, hun godt kan lide, er rentestille, som beskriver en periode uden de store renteudsving.

»Det er godt nok ikke særligt hyppigt, men det er et nydeligt ord. Det giver ro i sjælen i en tid med økonomisk krise, stigende afgifter, diskussioner om grundskyld og den slags,« siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Kulturjournalist på Berlingske og forfatter til romanerne »Natjager« og »En hånd i himlen«, Jeppe Krogsgaard Christensen, fremhæver det nye ord blodspinning som et ord »med poetisk kraft«.

»Ord kan have en poetisk kraft på mange måder. Når man hører ordet blodspinning, tænker man på noget med et fitnesscenter og køre så stærkt, at man får blodsmag i munden. Men det er det jo slet ikke. Den form for flertydighed er interessant,« siger han:

»Det kan også være noget med klangen af et ord. Som zomromcom, der viser sig at være en romantisk zombiekomedie. Det er alene ordets lyd, der er interessant. Hvad det betyder, er ikke så vigtigt.«

Han ser også en flertydighed i kønskrans. Han tænker på noget med en krans på en grav og noget i retning af, at kønnet er dødt. Noget helt andet end ordets rigtige betydning.

»Det er flertydigt - det har poetisk substans,« siger han, der til foråret udgiver romanen »Åben himmel« på forlaget Gyldendal.

Når han kigger på listen over nye ord på sprognævnets hjemmeside, kan han ikke lade være med at undre sig over, at det takket være statsministeren nu så omtalte selfie er med.

»Det kan godt være, at det er meget fremme nu, men yngre mennesker har kendt det i lang tid. Selv jeg kendte det,« siger Jeppe Krogsgaard Christensen.